петък, 12 март 2010 г.

Съвети за приготвяне на великденски козунаци.Как се приготвят вкусни козунаци?




Ако можете и обичате да приготвяте домашни козунаци,вместо да купувате готови, ето това е за вас:

Как да замесим класически козунак?

Както за всяко тестено произведение - за да стане пръхкаво, правилото е брашното предварително да се пресее. А за козунака можете да пресеете и два пъти! След това в брашното, поставено в избрания за замесването съд, се прави „кладенче", в което се сипва половината от избраната от вас мазнина, предварително добре разбита с яйцата.
За вкусен козунак нашите баби и майки задължително са използвали свинска мас (разтопена) и олио.
За да удвои обема си, тестото за козунака изисква много топлина.
Освен че трябва да е възможно най-висока температурата в помещението, където го приготвяте и в което ще втасва, добре е и продуктите за него да не са студени. Затова прясното мляко и захарта се смесват и затоплят на котлона, след което се сипват в брашното. Прибавя се разбитата в леко топла вода (или мляко) мая и останалите продукти и се меси, колкото ви издържат ръцете. Индикатор, че тестото е готово, е, когато то стане гладко и не е прекалено сухо и твърдо, а леко мазно.
Много добър показател са мехурчетата, които се образуват на повърхността.
Успешен метод при месенето на козунак е да „биете" тестото.
Вдигате го над главата си и с все сила го удряте върху почистената и намазана с олио повърхност на масата или съда. Направете го 40 пъти. И след това оставете тестото да
втаса, като първо го покриете с намазнено алуминиево фолио или найлон. Отгоре се завива с кърпи, може дори да се сложи и одеяло. Колкото му е по-топло, толкова по-бързо ще втаса.
Когато удвои видимо обема си, тестото отново се размесва и по желание се „бие" още около 40 пъти. Оставя се пак покрито и на топло - да уголеми размера си за втори път.

Как да го оформим на плитки?
Първо накъсайте топки от тестото и с ръце (потопени леко в мазнина) ги оформете на фитили. Взимате три от тях и ги сплитате.

По-сложно, но пък и по-вкусно, е да направите сплетени козунаци с плънка. Тогава всеки, оформен от вас фитил, първо трябва да сплескате с ръце до правоъгълник. Върху него се слага плънката - смес от накълцани орехи, канела и захар, попарени с мляко, или от различни плодове, локум и др. След това тестените правоъгълници се навиват на руло и с по три от тях се оформят плитки. Те се поставят в намазнения съд, в който ще се пекат, за да втасат. Преди печенето се намазват с разбит жълтък и се поръсват с едра захар, парчета белени бадеми или друга украса.
Козунакът се слага в предварително загрята фурна, за да не спадне обемът му. Преди да се извади от тавата, готовият сладкиш се оставя да изстине.

Ето и рецепта за плетен козунак:

1 кг брашно, 5 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1 и 1/4 ч. чаши захар, 250 г мазнина, 40 г мая, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. чаша орехови ядки, 50 г стафиди, настърганата кора от 1 лимон, 2 с. л.
Приготвя се класическо козуначено тесто, като към него се добавят настърганата
лимонена кора и стафидите. След първото втасване накъсайте тестото на парчета и ги разточете на правоъгълници. Усучете ги с ръце на фитили и оформете плитки. Подредете ги в намазнена тава да втасат отново. Преди печенето ги намажете с разбитите яйца, а отгоре ги поръсете със захарта и накълцаните орехови ядки.

1 коментар:

Valentina каза...

Много Ви благодаря за рецептата.Захващам се веднага!