понеделник, 1 март 2010 г.

Какво ga ядем, за да сме хубави

Всеки ден милиони мъртви клетки от кожата отпадат. За щастие нов горен слой се получава за 35-45 дни.
Клетките от средния слой умират и се превръщат в мъртви торбички, пълни с много кeратин, който представлява неразтворим белтък.
Бързо делящите се клетки под тях ги избутват нагоре към повърхността на кожата. Образуването на новите клетки, тяхното състояние и функции зависят от храненето.
Най-важните хранителни вещества за кожата са цинкът и витамините, никотинова киселина (витамин РР), витамин В6, фолиева киселина и витамин В12.
Два пъти по-важни са те за възможностите на кожата да се обновява след порязване или изгаряне. Богати на тези вещества са месото, рибата, яйцата. Препоръчват се постни меса, тъй като животинските мазнини в големи количества са вредни за здра-
вето - може да повишат холестерола.
Основни хранителни източници на фолиевата киселина са листните зеленчуци като салати, спанак. Бобът и лещата, пълнозърнестият хляб също са богати на цинк и тези витамини с изключение на В12, който се съдържа само в животински продукти.

Витамин А е жизненоважен за състоянието на кожата
Витамин А играе важна роля в поддържането на нормална структура на клетките на кожата. Дефицит на този витамин с клинични прояви е рядък у нас, но се наблюдават гранични дефицитни състояния. Те са придружени със заместване на част от нормалните кожни клетки с клетки, пълни с кератин.
Увеличеното количество кератинизирани клетки правят кожата суха и твърда. Хранителни източници на витамин А са животинските продукти - черният дроб, маслото,пълномасленото мляко, сметаната, сирената, яйчният жълтък.
С тези продукти обаче трябва да се внимава, особено с напредването на възрастта,тъй като може да допринесат за липидни нарушения.
Препоръчва се консумацията на жълти и червени зеленчуци и плодове като моркови, домати, тиква, кайсии, царевица, портокали, които са богати на каротини - пигменти,които в организма се превръщат във витамин А.

Без витамин С кожата увяхва.

Витамин С е необходим за образуването и поддържането на колагена - белтъчно "циментиращо" вещество,което се намира между клетките и изгражда базата на на кожата,а също така и на кръвоносните съдове.
Тази функция на витамин С осигурява целостта на тяхната структура,подпомага заздравяването на раните и намалява чувствителността към инфекции. Кожата буквално повяхва и увисва, ако има дефицит на витамин С в организма.
Хранителни източници са плодовете и зеленчуците.
През зимата най- богати на него са кивито, портокалите, лимоните, грейпфрутът, шипковият чай, карфиолът, консервираните или замразени чушки, лютеницата, зелето. Само с 2 кивита, с 1-2 лимона или с 1 портокал ще осигурите дневните си потребности оm витамин С.
Пушачите имат 2 пъти по-големи нужди от витаамин С.

Водата е ключът на свежата кожа

Водата съставя преобладаващата част от теглото на човека.
Жизнените процеси в човешкия организъм протичат във водна среда.
Водата е основна съставка на протоплазмата и играе важна роля в обмяната на веществата. С урината, изпражненията, чрез изпарение от кожата и издишания въздух се губят от 1.5 до 3 л вода дневно.
За да се поддържа нормален воден баланс и оттук нормален тургор и свежа кожа, е необходимо да се приема същото количество вода. Тъй като чрез хранителните продукти постъпват около 800 мл -1 л вода, трябва да поглъщате 1-1.5 л течности дневно.

Няма коментари: