четвъртък, 11 март 2010 г.

Защо е важна фолиевата киселина?

Несъмнено всяка бъдеща майка и изобщо всяка жена е информирана относно необходимостта да приема фолиева киселина преди бременността. Колко и как да стане това, е важно да не се забравя.
Под формата на малки, но съществени съвети,вижте следната информация:


Какво представлява тя?


Фолиевата киселина /витамин В9/ е витамин от група В (в която влизат общо 15 витамина). За съжаление не можем да си я набавим с плодовете и зеленчуците, защото съдържанието й в тях е недостатъчно.


Как да си я доставим?

Като я приемаме на таблетки. Дневната доза е 0,4 мг за всички жени, а за тези, които вече са имали прецедент (увреден плод), тя е 4 мг.


До каква степен намалява риска от малформации?

С редовния й прием могат да бъдат предотвратени 70% от малформациите на невралната тръба при новородените.

Кога ефектът е гарантиран?

Ако се приема два месеца преди зачеването и два месеца след него.
Тъй като при 80% от случаите раждането на дете идва непланирано, най-добре е фолиевата киселина да се приема профилактично от жените на възраст от 15 до 40 години, независимо дали планират бременност или не.

Има ли опасност, ако се прекали с дозата?

Ако се приема дневно по 0,4 мг фолиева киселина, това наподобява прием на хомеопатично средство и в този случай за вреда и дума не може да става. Но за големите дози от порядъка на 30 - 40 мг дневно се смята, че крият опасност.

При витаминотерапия с много високи дози витамин В9 е регистрирана по-висока честота на рак на гърдата. Макар и да не е научно доказано, че голямото количество фолиева киселина провокира това онкологично заболяване, не е желателно да се прекалява с нея.

Най-добрите източници на витамин В9 са:

Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб.

Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: къпина, киви, портокал, банан, ягоди, авокадо, папая. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).

Няма коментари: