сряда, 24 март 2010 г.

Празнична трапеза. Благовещение.4 рецепти с месо от акула

Благовещение(25.03) сe празнува от всички християни (православни, католици, протестанти).
Според Библията на този ден Дева Мария получава благата вест от Архангел Гавраил, че тя ще стане майка и ще роди Спасителя на човечеството, Иисус Христос.

В България празникът се свързва с идването на пролетта и затова на този ден
задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.).

Някои от народните вярвания гласят, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани. Например тогава се дупчат ушите на малките момиченца.
През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради страха от ухапване жените не шият, дори не докосват игли, куки или конци.
По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март.
На празничната трапеза се позволяват ястия от риба, тъй като празникът се пада винаги по време на Великия пост. Празнуват всички с името Благовест, Благовеста, Благой и др.

Ето няколко рецепти с риба, подходящи за празника:


АКУЛА ПО МАРСИЛСКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

1 кг месо от акула
4 филии бял хляб
1/2 л зеленчуков бульон
2 глави кромид лук
1 с. л. зехтин
4 бр. пресни или консервирани домати
1 глава чесън
1 щипка шафран
сол
млян черен пипер


Начин на приготвяне:

Кромидът се нарязва на дребно и се запържва в зехтина.
Прибавят се дребно нарязаните домати, скълцаният чесън, шафранът, солта и пиперът и се налива бульонът.

Пресипва се в тенджера, прибавя се нарязаното месо от акула, похлупва се плътно и се вари на силен огън 20 мин.

Филиите се запичат във фурна до златисто и се нареждат в чинии. Рибата се изважда и се слага върху тях.

Останалата течност се вари няколко минути до леко сгъстяване. Сипва се върху филиите и ястието се поднася топло.


СТЕК ОТ АКУЛА НА ГРИЛ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

4 стека от акула по 180 г всеки
7 с. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана лимонова кора
4 с. л. зехтин
1 връзка копър
3 скилидки чесън
сол
50 г масло
2 стръка праз
1/2 връзка пресен лук
мазнина за грила

Начин на приготвяне:


Смесват се 6 с. л. лимонов сок, лимоновата кора и зехтинът в голяма плоска купа.
Добавят се половината от нарязания копър, скълцаният чесън и 1/2 ч. л. сол и се разбърква.

Стековете се измиват, подсушават и слагат в маринатата. Покриват се с фолио и се мариноват на студено 2 ч., като един път се обръщат.

Затопля се грилът и се намазва с масло.

Стековете се изпичат на грил по 5 минути от всяка страна, като се мажат с маринатата.

Бялата част от праза и пресният лук се нарязват на дребно. Смесват се 1 с. л. лимонов сок и 1 щипка сол и се разбъркват със загрятото масло. Сипва се сместа върху готовите стекове и се наръсва с останалия копър.


АКУЛА В БИРЕНО ТЕСТО

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

650 гр месо от акула
2 яйца
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. студена бира
1 ч. л. бакпулвер • 3 ч. ч. олио за фритюрник

За сос „Ремулад":

по 2 с. л. червен пипер
горчица и настърган хрян
2 каф. ч. зехтин
1/2 каф. ч. оцет
2 ч.л. сос „Уорчестър"
1 ч. л. сос „Табаско"
2 с. л. нарязан магданоз
1 ч. ч. нарязана на кубчета чушка
1/2 ч. ч. дребно нарязан зелен лук
1/2 ч. ч. кисели краставички - на кубчета

Начин на приготвяне:

Месото на рибата се нарязва на парчета по 2,5 см.

Разбиват се яйцата, 1 ч. ч. брашно, бирата и бакпулверът.

Месото се овалва в останалото брашно и след това в биреното тесто.

Пържи се на малки порции във фритюрник /или в друг подходящ съд/.
Подправя се със соса.

За соса се размесват горчицата, черният пипер и хрянът. При непрекъснато разбиване с пасатора се прибавят и останалите продукти.


АКУЛА В АРОМАТЕН СОС

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:

450 г месо от акула без кости
по 3 с. л. зехтин и соев сос
2 с. л. шери
1 скълцана скилидка чесън
1 ч. л. млян джинджифил
6 печурки
2 с. л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

Месото на акулата се нарязва на тънки резени.
Смесват се 1 ч. л. зехтин, соевият сос, шерито, чесънът и джинджифилът и с тази смес се залива месото. Престоява 1 час.

Останалият зехтин се загрява в тиган и в него се запържват гъбите и месото.
Сипва се маринатата, добавя се доматеното пюре, разбърква се и се оставя да ври 1 минута.

Няма коментари: