неделя, 26 октомври 2008 г.

Хрупкава бяла риба с галета на фурна

Необходими продукти /за 6 порции/:

6 филета бяла риба
3/4 ч.чаша галета
1 с.л.лимонов сок
1/2 ч.чаша разтопено масло
1 ч.л. горчица
1/4 ч.л.сол
1/4 ч.л.черен пипер


Начин на приготвяне:

Поръсете дъното на намазнена тавичка с галета. Подредете отгоре филетата. Смесете останалите продукти и изсипете върху рибата. Печете на 220 градуса за около 20 – 30 мин.

Тесто за пица

Продукти:

1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
една и половина ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая
1 кг. брашно
1 яйце


Начин на приготвяне:

В дълбок съд се пресява повече от половината брашно,посолява се и се прави кладенче. Прясното мляко се затопля малко, без да е горещо и в него се размива маята, захарта и половин ч.л. сол. Добавят се бавно в кладенчето,а също и олиото, киселото мляко и яйцето. Омесва се тесто и се оставя да втаса на топло май-малко 30 минути.

петък, 24 октомври 2008 г.

Лютеница

Необходими продукти:

1 кг домати /или от консерва/
0.500 кг червен пипер /може и печени чушки от консерва/
0.500 кг патладжан
2-3 с.л. сол
2-3 с.л. захар
1 с.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
15-20 склидки чесън
1 голяма глава лук


Начин на приготвяне:

Зеленчуците (без доматите) се пекат , обелват и нарязват на едри парчета .Към тях се добавят нарязаните и обелени домати, подправките, чесънът и лукът. След това се пасират. Получената рядка смес се вари до готовност (около 2 часа).

Кюфтета с шунка и кашкавал

Необходими продукти:

1/2 кг кайма,кашкавал,шунка, сол, черен пипер, червен пипер
Начин на приготвяне:

Взема се малко кайма,разделя се на две,сплесква се и на едната страна
се слага по парче шунка и кашкавал.Захлупва се с другата половинка кайма.Слага се в тавичка да се запече.
Съвет: Ако се пържи, каймата се омесва с яйце и натопен във вода хляб и се овалва в брашно.

Запеканка от пиле с бира и чесън

Необходими продукти:
Едно сварено пиле /по желание може да се използва само филето или бутчетата/,1 скилидка чесън, 1 бира, сол

Начин на приготвяне:
Обезкостяваме пилето,режем го на порций,осоляваме го и го слагаме в тавичка, намазана с олио.Пасираме чесъна и го смесваме с бирата.С тази смес поливаме, колкото да покрие пилето.Заливаме с бира, колкото да покрие пилето.Слагаме във фурната и печем.

четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Сметанов сос с чесън,гъби и сьомга за панирана бяла риба

Необходими продукти за 2 порции риба:

50 г готварска течна сметана, 20 г пушена сьомга, 1 скилидка чесън, 1 с.л. бяло вино, 30 г пресни гъби, зехтин /олио/ за пържене

Начин на приготвяне:
Нарежете чесъна, гъбите и сьомгата на дребно. Запържете чесъна в малко зехтин. Добавете гъбите. След като поомекнат сложете пушената сьомга, сметаната и изчакайте сместа да се сгъсти. Накрая добавете виното. След като сосът се сгъсти повторно,го отстранете от котлона.Залейте всяко парче панирана риба със соса.
Подходяща гарнитура е зелева и картофена салата с праз, а може и двете.

Бяла риба със сметанов сос на фурна

Необходими продукти:- мерлуза ( или друга бяла риба )


Бяла риба /може и филе/,течна сметана, лимонов пипер (продава се в рибарските магазини),копър, сол

Начин на приготвяне:

Рибата се нарязва на колелца и се запържва. След това се нарежда на дъното на тавичка, залива се със сметаната като количеството е най- малко толкова, колкото да покрие рибата /може и повече/.Поръсва се с лимонов пипер и ситно нарязан копър исе слага да се пече. Когато започне да "ври", се изважда. Така сметаната не се сгъстява и сосът е по-рядък. Ако предпочитате по-гъст, оставете във фурната по-дълго време.

сряда, 22 октомври 2008 г.

Пържени кебапчета със сос от кисело мляко

Необходими продукти:
300г телешко и 300 гр свинско месо,3 лъжици галета, 2 яйца, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. кисело мляко.

Начин на приготвяне:
Обесете продуктите добре /без киселото мляко/ и оставете да постои половин- един час.След това направете кебапчета.Оваляйте ги в галета и ги изпържете.
Към мазнината, останала от пърженето, прибавете киселото мляко, разбито със сол на вкус.С този сос залейте кебапчетата в момента на поднасянето им.

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Марината за дивеч

Необходими продукти:
2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, половин глава лук, 1-2 дафинови листа,15-20 зълна черен пипер и 2 карамфилчета. Всичко се вари 5-10 минути.

Приготвяне:
Дивечът се залива с напълно изстиналата марината и се оставя да престои в нея 8-10 часа, като се обръща през 1-2 часа.

понеделник, 13 октомври 2008 г.

Печено рибно филе /мерлуза или хек/

4 порции

Необходими продукти /за четири порции/:

Филе от мерлуза или хек /1,100 кг/
3 глави лук
2 чаши бяло вино
40 гр краве масло
2 лъжици горчица
1/2 връзка магданоз
1/2 л. черен пипер
1-2 суп.л. сметана/или по- гъсто кисело мляко/
сол на вкус


Начин на приготвяне:

Филето се слагат в намаслена тава.Върху тях се слагат горчица,сол, черен пипер и вино.Най- отгоре се изсипва ситно нарязаният лук и маслото. Така се пече 20-30 минути във фурна на 200 градуса.
При поднасянето се подреждат филетата.Сосът, който се е образувал при печенето се разбърква със сметаната и рибата се залива с него.Поръсва се с магданоз. Може да добавите и салата от моркови и зеле.

сряда, 8 октомври 2008 г.

Зелен фасул със ситно нарязани яйца

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул, 2-3 твърдо сварени яйца, магданоз, масло, кашкавал.

Начин на приготвяне:
Фасула начупете и сварете в подсолена вода.След това го отцедете.Нарежете яйцата наситно и ги разбъркайте с фасула.Добавете нарязан магданоз.Полейте с няколко лъжици сгорещено масло.Поръсете с настърган кашкавал.

Зелен фасул с яйца на фурна

Необходими продукти:
1 кг з. фасул, 2 глави лук, 2-3 пиперки, 4 домата, половин връзка магданоз, мазнина, 4-5 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко.

Начин на приготвяне:
Фасула сварете в подсолена вода. Запържете лука, пиперките,нарязани на ситно в половин чаша мазнина /може и да задушите/.Прибавете доматите и магданоза, също нарязани на ситно. Посолете сместа и я прибавете към боба.Доварете ястието, след това изсипете в тава и го полейте с яйцата, разбити с кисело мляко.. запечете в силна фурна, докато получите зачервена коричка.

Пържено пиле с моркови

Необходими продукти:
1 пиле или 1 кг пилешки бутчета, 1 кг моркови, 2 гл. лук, 1ч.ч. бира,2-3 с.л. брашно, 1ч.л. черен пипер, 1-2 дафинови листа, по 3 с.л. масло и олио, 1 ч.ч. бульон, 1 вр. магданоз, сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Пилето, нарязано на порции, се сварява в подсолена вода.Изваждаме готовите порции, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в олиото до златисто.В маслото задушаваме нарязания на ситно лук и настърганите моргкови, заливаме ги с 1 ч.ч. бульон , слгаме дафинов лист и черния пипер и варим на тих огън до готовност.Накрая прибавяме месото и бирата, варим още 15 мин.Поръсваме обилно с магданоз.Подходяща гарнитура е задушен ориз с бульон от месото.

"Тарикатско мезе" /сирене и бекон/

Необходими продукти:
Сирене, масло, бекон или друг вид колбас, гъби, домати ,кашкавал и чубрица.

Начин на приготвяне:

Във фолио се поставят малко масло, една плочка сирене /около пръст дебела/, нарязаният на кубчета бекон, гъби, няколко резена домати, настърган кашкавал и чубрица. Фолиото се затваря и се пече на фурна колкото да поомекне сиренето и да се зепече.
Това мезе е много подходящо за бира или вино.

Пържоли по ловджийски



Необходими продукти:

Пържоли /свински котлет или карета/ според броя на порциите

дом. пюре
брашно за паниране,бульон
червено вино
арпаджик
кренвирши (дебърцини)
шунка
гъби
черен пипер
лук
олио
магданоз, дафинов лист

Начин на приготвяне:

Оформените пържоли се поръсват със сол и смлян черен пипер, овалват се в брашно и се изпържват леко от двете страни. В същата мазнина след изваждането им се прибавят нарязаните на дребно лук, гъби - на ивички, доматеното пюре и брашно. Запръжката се разрежда с виното и горещ бульон или вода. Полученият сос се посолява на вкус, подправя се с няколко зърна натрошен черен пипер /а не смльн, за повече аромат и вкус/ и даф. лист и се вари 10-15 мин. Към готовия сос се прибавят нарязаните на ивички кренвирши и шунка, обелените и задушени до омекване лукчета и нрязания на ситно магданоз. Сосът отново се кипва.
СъветАко не се поднесе веднага,ястието се задържа топло при съхраняване на водна баня.Може и да се притопли в микровълнова фурна.

Рецепти, които се приготвят бързо и лесно и са харесвани във всеки дом

МИШ - МАШ

1 буркан печени чушки
200 гр сирене или извара /може и комбинация от двете/
4 яйца
2-3суп лъж. доматен сок
сол и олио
чесън


ПРИГОТВЯНЕ:

Печените чушки се нарязват на парченца и се запържват в сгорещено олио.Добавя се доматения сок и малко сол.Яйцата и сиренето /изварата/ се изсипват при запържените чушки. Пържи се около 5 - 6 минути. Последно се добавя чесънът.

сряда, 1 октомври 2008 г.

Задушено в масло пиле с броколи

Необходими продукти за 4 порции
200 гр почистени пилешки гърди
1.5 кг нарязано на "цветчета" броколи
60 гр краве масло
2 ч.л. бяло брашно
4 моркова

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се почистват и измиват, нарязват се на порционни парчета, които се задушават с малко топла вода на тих огън. Когато поомекне месото, се добавят нарязаните на кубчета моркови и се посолява по избор. 4-5 минути по-късно се добавят измитото и нарязано на "цветчета" броколи, след което се добавят запеченото брашно, размито в малко студена вода и маслото. Ястието се оставя да ври още 10 минути и се поднася поръсено с нарязан на ситно магданоз и резенче лимон.

Пиле с броколи

Необходими продукти

500 г пилешко филе
500 г гъби
500 г броколи
бучка сирене
2 малки кофички заквасена сметана
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 чаша бяло вино
розмарин
босилек
сол
черен пипер


Начин на приготвяне

Сварява се пилето,за да омекне.Броколите се запарват за десет минути.Изчистените гъби се задушават в зехтин или масло с половината от нарязания на ситно чесън и на шайбички лук. Подправят се със сол и розмарин. Свареното пиле се охлажда. Нарязва се на хапки и се зачервява в гореща мазнина. Хапките се прехвърлят в тавичка.Броколите са разделят на розички и се добавят към пилето в тавата.

В тиган се загрява зехтин, в който се запържват останалите лук и чесън. Добавя се босилек на вкус, малко сол и черен пипер, както и сметаната и сиренето. Когато сметаната се втечни, а сиренето разтопи, се добавят задушените гъби. Прибавя се и виното и се оставя на огъня да покъкри 3-4 минути. Сместта се изсихва върху пилето и броколито в тавата.

Пече се 20-тина минути на 200° С.

Пиле с мащерка в плик

Необходими продукти

1 цяло пиле

1 с.л горчица

малка колкото орех бучка масло

щипка мащерка

1 кубче пилешки бульон

2 големи чаши вода

сол, пипер

Начин на приготвяне

Разбъркайте в голяма купа маслото, горчицата, съвсем малко сол, пипера и мащерката.

Натрошете кубчето бульон и го прибавете към горичцата.

Намажете цялото пиле със сместа и го сложете в плик за печене.

Затворете плика добре, според описанието на производителя.

Сложете го в тава, сипете малко вода и печете до получаване на златиста коричка.

Сигнализирай за грешка