вторник, 25 ноември 2008 г.

Салата от прясно зеле

Характерна за Пловдив

Необходими продукти:

Средно голяма зелка
растително масло и оцет по 100 мл (по 1/2 чаена чаша), листа от целина (4-5 бр.),
1 чаена лъжичка червен пипер
пиперки 300 г (5 бр.)
маслини 15 бр.
яйца 2 бр.
една кисела краставичка
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на ситно, претрива се със сол, поръсва се с оцет и растително масло и се раделя на 2 равни части. Към едната част от зелето се прибавят ситно нарязаните листа от целината. Сместа се разбърква и се оформя на купчина в средата на голяма чиния. Около нея се оформя като венец останалата част от зелето, оцветена с червения пипер, и се нареждат лъчеобрано опечените и обелени пиперки (пиперките предварително се посоляват на вкус и се поръсват с растителното масло и оцета). Салатата се украсява с маслини, резенчета от твърдо сварените яйца и кръгчета от киселите краставички.

Няма коментари: