вторник, 25 ноември 2008 г.

Съвети за приготвяне на кайма

Ястията, приготвени от кайма /или смляно месо/, обхващат голяма част от българската традиционна кухня.Още повече, че те са вкусни и се приготвят бързо и лесно.
За това предлагам няколко съвета, които може би знаете, но е добре да бъдат обобщени и придставени едновременно, което значително ще подобри и улесни избора на готвача:

1.Най-подходящо за мелене е месото от предната част и врата, защото е сочно, прошарено с мазнина и има къси мускулни влакна. За мелене може да се използва и месо от коремната част, но то съдържа повече съединителна тъкан.

2.Мляно месо се приготвя предимно от телешко, говеждо и агнешко месо и по-рядко от овнешко и свинско месо. Свинската кайма е тлъста, но прибавена към говеждата и телешката в количество до около 30%, тя подобрява качеството на сместа.

3.В повечето случаи се мели месо, което не може да се използва за приготвяне на други ястия. В старинната ни национална кухня поради липса на месомелачки месото е било накълцвано със сатър.

4.Преди смилането месото се почиства от сухожилия и ципи, обезкостява се и се нарязва на малки парчета.

5.Ястията от смляно месо се приготвят по-бързо и са по-лесно усвоими от организма.

Няма коментари: