вторник, 29 юли 2014 г.

Кладница на уок със сос от майонеза и кисело мляко

Кладницата е полезна и вкусна гъба. Гледа се на естествени растителни смеси (субстрати) или на дървени трупчета. Има голям и стабилен пазар в Европа, а все по-популярна става и в България. Невероятните й вкусови качества са безспорни, особено когато е отгледана добре, все още е прясна и вкусно сготвена. Гъбите кладница са предпочитани в кулинарията. Това се дължи на незаменимите им вкусови качества. Освен това термичната им обработка е бърза, под каквато и форма предпочетете да ги консумирате /печени, варени, задушени/. Преди рецептата, искам да представя малко информация за хранителното и здравословно предимство на кладницата.

Кладницата съдържа всички основни аминокиселини, както и витамини В1, В2 и Р. Съдържанието на протеини е високо. Гъбата е богата на мастни киселини и минерали.

Полезни свойства: Изследвания сочат, че кладницата има антитуморно действие. Тя понижава холестерола. В някои държави /Китай/, гъбата се дава за отпускане на ставите и мускулите, като спорофорите се приготвят на „прах, отпускащ сухожилията”, те са ефективни за при проблеми със сухожилията и кръвоносните съдове. Кладницата е отлично средство, спомагащо кръвотворенето, което се дължи на съдържащото се в кладницата желязо.

Необходими продукти: 300 гр кладница, сол, черен пипер, 2 скилидки чесън, около половин пакетче краве масло /50-60 г/, кисело мляко, майонеза.

Начин на приготвянe: Гъбите се задушават в масло и вода на уок тигана, като предварително са посолени и подправени с черен пипер. Задушават се, докато омекнат. Имайте предвид, че пънчетата остават малко по- жилави, дори при продължително задушаване. Затова, ако предпочитате, може да ги отрежете. Почти към края на термичната обработка се добавя и чесъна. Поднася се със сос от кисело мляко и майонеза. Сосът се слага около гъбите, а порцията може да се гарнира с маслини.

Поднася се с препечени филии.

Няма коментари: