четвъртък, 26 март 2009 г.

Три идеи за бърза и вкусна сутрешна закуска



Общото между трите е, че се приготвят със сух хляб, а двете рецепти са видоизменение на популярните пържени филии с яйца.

Ако обичате този вид закуска, не пропускайте да опитате и моите предложения.
Добър апетит.


1.ПЪРЖЕНИ ФИЛИИ С ШУНКА

Необходими продукти:

Няколко филии сух хляб
2 бр. яйца /ако филиите са повече- съответно повече яйца/
1 ч.ч. прясно мляко
Няколко парчета шунка
Брашно

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на еднакви филии с дебелина около 1 см и се режат на 2 половини. Съединяват се по две, като по средата им се слага шунка. Направете гъста смес от йца, прясно мляко и брашно и като придържате от двете страни, потопете филиите.Сгорещете олио и пържете до зачервяване.

Съвет: Както за закуска , този аламинут е подходящ и за предястие или основно. В тези случаи е подходящо е да се консумира със салата или туршия.


2.ПАНИРАНИ ХЛЕБНИ ФИЛИИ С КАШКАВАЛ


Необходими продукти:



Няколко филии сух хляб
2 бр. яйца
2 суп. лъжици прясно мляко
1 лъжица брашно
1 непълна чаена чаша настърган кашкавал
Малко сол и черен пипер

Начин на приготвяне:


Филиите се потапят в сместа от изброените продукти и се изпържват до зачервяване. Поднася се с айран или кисело мляко.



3.ФИЛИИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА.


Необходими продукти:


Няколко филии сух хляб
Половин пакетче краве масло
300 гр сирене
Яйца


Начин на приготвяне:


Филиите се нареждат в намаслена тава и се поръсват с натрошено сирене. Върху всяка се слагат няколко парченца масло. Запичат се.
Поднасят се с по едно изпържено яйце или с по една четвъртинка от твърдо наряцано яйце.

понеделник, 23 март 2009 г.

"Бяла" супа топчета с праз и броколи



Току що приготвих супа топчета. Това е едно от ястията, които и тримата в къщи харесваме /по принцип аз, съпругът ми и синът ми имаме големи различия в кулинарно отношение и затова постоянно експериментирам, добавям или премахвам определени съставки от традиционните ястия. Но всъщност е доста забавно./
В стремежа си да разнообразя традиционния вариант, постигнах ето това:

Необходими продукти:

250 гр кайма
1 стрък праз
200 гр замразено броколи
3 картофа
150 гр заквасена сметана /около половин малка кофичка/
сол на вкус
1 щипка къри
бял пипер

Начин на приготвяне:

Водата се слага да заври.Когато е готова, слагате топчетата на среден оган.Нека поврат малко, след което при необходимост се припенват.
След това слагате нарязания на ситно праз и каптофите- на кубчета.Добавяте и сол.
Когато са почти готови слагате и замразеното броколи.
След 10 минути свалете от огъня.
Разбъркайте сметаната с част от супата и с бъркване изсипете в общото съдържание.Подправете с къри и бял пипер.

Супата има леко кисел вкус и е много витаминозна и приятна.
По- вкусна е,ако се консумира не много топла.

четвъртък, 19 март 2009 г.

Сос “Гуакамоле” /с авокадо/

Този сос е характерен за мексиканската кухня. Сосът е подходящ за препечен хляб, месо, царевични питки.

Необходими продукти:

2 бр. авокадо

1 средно голям домат

1 глава дребен лук (1 стрък пресен лук) - настърган или много ситно нарязан (леко попарен и ситно нарязан)

1 скилидка чесън

2 с.л. магданоз
2 с.л. лимонов сок

сол на вкус

люти чушки (по желание) -


Начин на приготвяне:

Месестата част на авокадото се намачква с вилица.Доматът се реже на кубчета без семките и кожата, чесънът се пресова , магданозът се реже на ситно лютите чушки се режат на ситно без семките.Всичко се смесва. Подправя се със сол и лимонов сок.

вторник, 17 март 2009 г.

Печени тиквички с "Вегета"




Необходими продукти:


тиквички
подправка "Вегета" или само сол
брашно

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на едри кубчета, посоляват се /за да се отдели водата/ и след 5 мин.се измиват с вода. Поръсват се с Вегета или сол, като се внимава да не се овкуси прекалено много, защото е солена. След това се поръсва с брашно. След 5 мин. брашното е попило в тиквичките и тогава се изсипват в намаслена, силно сгорещена тава /препоръчително е тефлонова, за да не залепнат/ . Пече се около 40 мин. на силна фурна, като леко се разбърква (два-три пъти) със шпатула, за да не се разкашкат.

Забележка: Вместо във фурна, тиквичките може да се изпържат в тиган.

понеделник, 16 март 2009 г.

Салата от зелен фасул


Необходими продукти:

1 кг пресен или замразен фасул
250 гр кисело мляко
2 суп. л. олио
чесън, копър, сол

Начин на приготвяне:

Почистеният и измит зелен фасул се сварява в подсолена вода.
Отцежда се и се залива със соса, направен от киселото мляко, счукания чесън, нарязания на ситно копър, сол и олио.
Салатата се разбърква и се поднася леко охладена.

сряда, 11 март 2009 г.

Запечени картофи с майонеза и кашкавал

Необходими продукти 4 порции:

1 кг картофи /за предпочитане пресни/
1 буркан овкусена или натурална майонеза
150 гр кашкавал
подправки - сол,черен пипер, магданоз и копър /може и други по желание/


Начин на приготвяне:


Картофите се режат на кръгчета и се сваряват. Нареждат се в намазнена тава.Над тях се разстила майонезата и се настъргва кашкавал.Запича се до зачервяване на кашкавала.Като гарнитура може да се нареже свинско филе и зелева салата.

вторник, 10 март 2009 г.

Пълнени печени ябълки



Ябълката е един от любимите ми плодове. Тя има многопосочен благоприятен ефект върху организма. А печената ябълка е особено полезна за храносмилането.
Предлагам една много ароматна ябълкова рецепта.


Необходими продукти:


Ябълки,стафиди,плодове от компот /праскови/ и банан.


Начин на приготвяне:

Ябълките се срязват на две, почистват се от семената и се напълват със стафиди.
Отгоре се покриват с плодовете от компот и резенчета банан. Пекат се на 180 градуса. След печене имат изключителен аромат.

четвъртък, 5 март 2009 г.

Пълнена пъстърва

Необходими продукти за 4 порции:


Около 1,200 кг пъстърва
орехи
стафиди
3-4 домата
няколко лимона
краве масло
черен пипер, сол


Начин на приготвяне:


Отстранява се гръбначната кост на рибата.
Останалите продукти се задушават в краве масло
и се добавят подправките.
Със сместа се пълни вътрешността на рибата.
Пече се на силно загрята скара.Гарнира се със задушени зеленчуци.

Пиле "Жулиен"

Необходими продукти за 4 порции:

4 бр. пилешки гърди /може и повече по ваша преценка/
сметана
горчица
кашкавал
кисели каставички
къри, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Месото се реже на жулиени /тънки, дълги парченца/.
Задушава се и се прибавят подправките. Сваля се от печката.
Добавя се сметана и горчица.Поставя се кашкавалът и се запича.