сряда, 24 февруари 2010 г.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ- 3 ЧАСТ

Доматен сос „Букет"

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 1 резен керевиз, 1 морков, 3 супени лъжици растително масло, 1 супена лъжица брашно, 1/2 кг домати (или 2 супени лъжици доматено пюре), 1 чаейа лъжичка захар, 3—4 зърна черен пипер, 1/2 дафинов лист, 2 кисели краставички
Лукът, морковът и керевизът се настъргват на ренде и се задушават с 1 супена лъжица растително масло и щипка сол 10 мин. Добавят се едро нарязаните домати и задушаването продължава още 10 мин. Сместа се претрива през сито и се прибавя към запръжката, приготвена от останалото растително масло и брашното. Разрежда се с 1 чаена чаша студена вода и се вари 15 мин на тих огън. Добавят се захарта, сол на вкус, черният пипер, дафиновият лист и много ситно нарязаните кисели краставички. Сосът се вари още 10 мин.

Доматен сос по италиански

Продукти за 4 порции: 1/2 кг зрели месести домати (или 2 супени лъжици доматено пюре), 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 резен керевиз, 1 морков, магданоз, 1 чаена лъжичка брашно, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена чаша силен бульон, сол, червен пипер, захар

Едро нарязаните зеленчуци (без доматите) се задушават до омекване в растителното масло и малко сол. Наръсват се брашното и червен пипер. Прибавят се доматите и бульонът и се вари на тих огън. Сместа се претрива през сито, подправя се на вкус със захар и сол и се вари още 30 мин на тих огън.

Чилийски доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 средно големи домата, 4 средно големи глави лук, 1 лютива пиперка или 1/2 чаена лъжичка лютив червен пипер, 1/2 чаена чаша винен оцет (или 1/4 винена чаша оцет и 1/4 винена чаша вино), 1 препълнена лъжица пудра захар, 1 непълна чаена лъжичка канела, сол
Лукът, доматите и пиперките се нарязват на ситно, прибавят се оцетът, захарта, сол и накрая — канелата. Сместа се вари на тих огън 20 мин, претрива се през сито и се вари още 10 мин, за да се сгъсти.

Сос за дивеч

Продукти за 4 порции: 1 връзка корени за супа, 1 глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 2 супени лъжици стопена телешка лой, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена чаша силен бульон, бахар, канела, чесън, червен пипер, дафинов лист, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 чаена лъжичка оцет или лимонов сок, сол, 1 ракиена чашка коняк или 1 винена чаша ароматно червено вино, копър, магданоз
Корените за супа и лукът се нарязват на ситно и се задушават в смесената мазнина. Наръсва се брашното да се поизпър-жи. Разрежда се с бульона (студен), прибавят се подправките и сосът се вари на тих огън десетина минути. Прецежда се и се прибавя конякът (или виното), а преди употребата — копър и магданоз по вкус.

Студен лютив сос

Продукти за 4 порции: 4 супени лъжици лютеница, 2 супени лъжици настъргано краве сирене, сок от 1 малка глава лук, сок от 2—3 скилидки чесън, 1 филия сух хляб без кората, 1/2 чаена чаша зеленчукова отвара (или подсолена вода), 1 чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка лимонов сок, по 1 щипка захар и черен пипер, сол, 2—3 супени лъжици растително масло
Сокът от лука и чесъна се смесва с лютеницата, сиренето, навлажнения в зеленчуковата отвара хляб и се претриват през сито. Прибавят се горчицата, лимоновият сок, захарта, черният пипер и сол на вкус. Сместа се разбива с дървена лъжица 5 мин, а след това бавно се прибавя на струйка растителното масло.

Няма коментари: