сряда, 24 февруари 2010 г.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ

1.Сос по испански

Продукти за 4 порции: 30 г краве масло, 2 супени лъжици браш¬но, 3 чаени чаши силен бульон, 1 тънък резен сланина (около Юг), 1 морков, 1 малка глава лук, 1 супена лъжица доматено пюре, 3 супени лъжици червено вино, 1/2 дафинов лист, няколко зърна черен пипер, сол
Брашното се запържва в маслото до тъмножълто оцветява¬не. Разрежда се с 2 чаени чаши студен бульон и се вари на тих огън, като се разбърква с дървена лъжица. Сланината се нарязва на дребни парчета, запържва се и като се зачерви, към нея се добавят нарязаните на дребно морков и лук и подправ¬ките. Пържат се до леко зачервяване. Мазнината от пърженето се отцежда и се смесва с виното. Маслено-винената смес ври, докато остане наполовина, и към нея се прибавят сосът и зелен¬чуците. Сместа ври 1/2 ч на тих огън, като се отстранява пяната и се разбърква. Добавят се останалият бульон и доматеното пю¬ре, подправя се на вкус със сол и се прецежда през тензух. До изстиването му сосът се разбърква от време на време.

2.Доматен сос с гъби

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша сос от печено, 1 чаена чаша доматен сок, 1 чаена чаша бульон от гъби, 5—6 сварени гъби, черен пипер, сол
Сосът от печено се смесва с доматения сос и се вари, до¬като се изпари Г/З от обема. Прибавят се бульонът и дребно на¬рязаните гъби. Варенето продължава на тих огън още 20 мин. Готовият сос се подправя на вкус със сол и черен пипер.


3.Сос с шунка

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша сос от печено, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1/2 чаена чаша бульон от гъби, 1/2 чаена чаша силен говежди бульон, 1/2 чаена чаша бяло вино, по една филия шунка и варен пушен език (общо около 50 г), 5—6 гъби. 15 г краве масло, черен пипер, сол
Виното и бульонът от гъби се варят, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено, доматеният сок, говеж¬дият бульон и черен пипер. Сместа се вари на тих огън десети¬на минути. Прибавят се ситно нарязаните шунка и език и гъ¬бите, сотирани в маслото. Сосът се вари още 5 мин, подправя се със сол и се отстранява от огъня. Държи се захлупен с капак.
Морковите, лукът и стеблата от магданоз се нарязват и се задушават в растителното масло с щипка сол. Наливат се оцетът и бульонът. Сместа се вари, докато се изпари 1/3 от обема. При¬бавя се сосът и варенето продължава още 20 мин, когато се добавя скълцаният черен пипер. След 10 мин сосът се прецежда, като съставките леко се претриват. Сосът се подправя на вкус със сол и се вари още десетина минути, оттегля се от огъня и тогава се добавя маслото.


4.Сос по френски

Продукти за 4 порции: 6 едри узрели домата, 2 супени лъжици растително масло, 1 скилидка чесън, магданоз, черен пипер, сол, I щипка захар.
Доматите се измиват, обелват се, изважда се семенната част и се оставят да се отцедят. Нарязват се на ситно и се запърж-ват в растителното масло. Прибавя се скълцаният в сол чесън, черен пипер, захарта и магданоз. Сместа се вари на тих огън 30 мин.

5. C лук и горчица

Продукти за 4 порции: 3 глави лук, 30 г краве масло, 1 чаена чаша бяло вино, 1/2 чаена чаша сос от печено, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1 супена лъжица горчица, на върха на лъжичката захар, черен пипер, сол
Маслото се сгрява и в него се задушава дребно нарязаният лук до светложълто оцветяване. Залива се с виното и се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено, доматеният сок и черен пипер. Варенето продължава още 10 мин. Сосът се оттегля от огъня и се прецежда през гъсто сито. Под¬правя се на вкус със сол и му се прибавят захарта и горчица¬та, размита в малко сос.

6.Сос със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 2 средно големи моркова, 1 глава лук, стебла от магданоз от 1 китка, 1/2 чаена чаша оцет, 1 чаена чаша сос по испански (вж. рецептата), 1 чаена чаша бульон по избор, 10 зърна черен пипер, 30 г краве масло, 1 супена лъжица растително масло, сол

Морковите, лукът и стеблата от магданоз се нарязват и се задушават в растителното масло с щипка сол. Наливат се оцетът и бульонът. Сместа се вари, докато се изпари 1/3 от обема. При¬бавя се сосът и варенето продължава още 20 мин, когато се добавя скълцаният черен пипер. След 10 мин сосът се прецежда, като съставките леко се претриват. Сосът се подправя на вкус със сол и се вари още десетина минути, оттегля се от огъня и тогава се добавя маслото.


7.Сос със сметана

Продукти за 4 порции: 2 чаени чаши сос със зеленчуци (вж. гор¬ната рецепта), 4 супени лъжици сметана, 5—6 сварени гъби, белтък от 2 твърдо сварени яйца, сол
В кипящия сос със зеленчуци се добавят ситно нарязаните гъби и белтъци от яйцата, а след оттеглянето от огъня сосът се разбърква с добре разбитата сметана и се посолява.

8.Майонезен сос от варени жълтъци

Продукти за 4 порции: 2 жълтъка от твърдо сварени яйца, 1/2 чаена чаша растително масло, 1 чаена лъжичка горчица, лимо¬нов сок, 2 малки кисели краставички, 1 супена лъжица много ситно нарязан магданоз, сол
Твърдо сварените жълтъци се размачкват с дървена лъжица в сух съд. Прибавя се капка по капка растителното масло и се бърка непрекъснато в една и съща посока. Майонезата се под¬правя на вкус със сол и лимонов сок и се смесва с горчицата, нарязаните на дребни кубчета кисели краставички и магданоза.

9.Сос за колбаси

Продукти за 4 порции: 30 г краве масло, 2 глави лук, 1 чаена чаша сос от печено (или силен бульон), 4 чаена чаша бяло ви¬но, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 кисели краставички, щипка сол
Ситно нарязаният лук се задушава в маслото до светложълто оцветяване. Прибавя се виното и се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено и доматеният сок. Варе¬нето продължава още 20—25 мин. Сосът се прецежда и се под¬правя на вкус със сол. Добавят се нарязаните на ивички и добре отцедени от сока краставички и горчицата.

Няма коментари: