сряда, 24 февруари 2010 г.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ- 2 ЧАСТ

Сос по френски, застроен е яйце

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 1 тънък резен керевиз, 1 корен от магданоз, 30 г краве масло, 2 супени лъжици брашно, 2 чаени чаши силен бульон, 1 яйце, сол, лимонов сок
Лукът, керевизът и коренът от магданоз се почистват и се нарязват на ситно. Задушават се с щипка сол в маслото. Прибавя се брашното и се пържи до светложълто оцветяване. Сместа се разрежда с бульона (студен) и се вари 10 мин. Сосът се оттегля от огъня, застройва се с разбитото с няколко капки лимонов сок яйце и се прецежда, без да се претрива.

Сос с бяло вино

Продукти за 4 порции: 2 чаени чаши сос по испански (вж. рецептата), 1/2 чаена чаша бяло вино, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1 глава кромид лук, 2—3 скилидки чесън, 30 г краве масло, 1 чаена лъжичка ситно нарязан магданоз, сол
Лукът се нарязва на ситно и се запъри?ва в кравето масло, залива се с виното и се-вари, докато сместа остане наполовина. Добавят се сосът по испански, доматеният сок и счуканият със сол чесън. Сместа се вари още десетина минути, подправя се с магданоза и се оттегля от огъня.

Сос с червено вино

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша червено ароматно вино, 1 глава лук, 1 чаена чаша сос по испански (вж. рецептата), 1/2 чаена чаша сос от печено, щипка черен пипер, 1/2 дафинов лист, 1 супена лъжица мащерка, 5—6 филийки от варен говежди костен мозък, сок от лимон, сол
Виното се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се ситно нарязаният лук, черният пипер, дафиновият лист, мащерката и сосът по испански. Сместа се вари 15 мин. Пяната се отстранява и сосът се прецежда през тензух. Прибавят се сосът от печено, лимонов сок на вкус и филийките от говеждия костен мозък. Ако е необходимо, сосът се подправя със сол на вкус.


Лютив сос

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша бяло вино, 1 чаена чаша оцет, 1 глава кромид лук, естрагон и магданоз по 1 супена лъжица, 2 жълтъка, 30 г краве масло, 1 щипка черен пипер, лютив червен пипер на вкус, сол.
Виното и оцетът се смесват и се варят, докато останат наполовина. След като течността изстине, се прибавят ситно нарязаните лук, естрагон и магданоз, черният пипер, сол и жълтъците. Сместа се загрява на тих огън, като леко се разбива. Добавя се маслото и разбиването продължава, докато жълтъците се по-сгъстят. Сосът се прецежда през тензух и се подправя с лютивия червен пипер.


Топъл остър сос

Продукти за 4 порции: 1 ябълка, 2 моркова, 1 филия сух бял хляб без кората, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица лимонов сок, 4 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка захар, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена лъжичка коняк или ром, сол.
Морковите и ябълката се настъргват и се задушават до омек-ване с 1—2 супени лъжици гореща вода. Прибавят се хлебните трохи и сместта се претрива през сито. Към полученото пюре се добавят стритите бахар и черен пипер, горчицата, червеният пипер, доматеното пюре, оцетът, лимоновият сок и захарта и се разбъркват около 5 мин, като се добавя растителното масло на тънка струйка. Сосът се ароматизира с коняка или рома.

Топъл сос от пиперки по ориенталски

Продукти за 4 порции: 1/2 кг почистени зелени пиперки, 3—4 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици растително масло, 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка захар, сол, черен пипер
Нарязаните на едро пиперки и лук (кромид и чесън) се смилат, след което пюрето се задушава в растителното масло 15 мин. Прибавят се оцетът, захарта, сол и черен пипер и сосът се вари още 2—3 мин.

Няма коментари: