сряда, 24 февруари 2010 г.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ- 3 ЧАСТ

Доматен сос „Букет"

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 1 резен керевиз, 1 морков, 3 супени лъжици растително масло, 1 супена лъжица брашно, 1/2 кг домати (или 2 супени лъжици доматено пюре), 1 чаейа лъжичка захар, 3—4 зърна черен пипер, 1/2 дафинов лист, 2 кисели краставички
Лукът, морковът и керевизът се настъргват на ренде и се задушават с 1 супена лъжица растително масло и щипка сол 10 мин. Добавят се едро нарязаните домати и задушаването продължава още 10 мин. Сместа се претрива през сито и се прибавя към запръжката, приготвена от останалото растително масло и брашното. Разрежда се с 1 чаена чаша студена вода и се вари 15 мин на тих огън. Добавят се захарта, сол на вкус, черният пипер, дафиновият лист и много ситно нарязаните кисели краставички. Сосът се вари още 10 мин.

Доматен сос по италиански

Продукти за 4 порции: 1/2 кг зрели месести домати (или 2 супени лъжици доматено пюре), 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 резен керевиз, 1 морков, магданоз, 1 чаена лъжичка брашно, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена чаша силен бульон, сол, червен пипер, захар

Едро нарязаните зеленчуци (без доматите) се задушават до омекване в растителното масло и малко сол. Наръсват се брашното и червен пипер. Прибавят се доматите и бульонът и се вари на тих огън. Сместа се претрива през сито, подправя се на вкус със захар и сол и се вари още 30 мин на тих огън.

Чилийски доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 средно големи домата, 4 средно големи глави лук, 1 лютива пиперка или 1/2 чаена лъжичка лютив червен пипер, 1/2 чаена чаша винен оцет (или 1/4 винена чаша оцет и 1/4 винена чаша вино), 1 препълнена лъжица пудра захар, 1 непълна чаена лъжичка канела, сол
Лукът, доматите и пиперките се нарязват на ситно, прибавят се оцетът, захарта, сол и накрая — канелата. Сместа се вари на тих огън 20 мин, претрива се през сито и се вари още 10 мин, за да се сгъсти.

Сос за дивеч

Продукти за 4 порции: 1 връзка корени за супа, 1 глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 2 супени лъжици стопена телешка лой, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена чаша силен бульон, бахар, канела, чесън, червен пипер, дафинов лист, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 чаена лъжичка оцет или лимонов сок, сол, 1 ракиена чашка коняк или 1 винена чаша ароматно червено вино, копър, магданоз
Корените за супа и лукът се нарязват на ситно и се задушават в смесената мазнина. Наръсва се брашното да се поизпър-жи. Разрежда се с бульона (студен), прибавят се подправките и сосът се вари на тих огън десетина минути. Прецежда се и се прибавя конякът (или виното), а преди употребата — копър и магданоз по вкус.

Студен лютив сос

Продукти за 4 порции: 4 супени лъжици лютеница, 2 супени лъжици настъргано краве сирене, сок от 1 малка глава лук, сок от 2—3 скилидки чесън, 1 филия сух хляб без кората, 1/2 чаена чаша зеленчукова отвара (или подсолена вода), 1 чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка лимонов сок, по 1 щипка захар и черен пипер, сол, 2—3 супени лъжици растително масло
Сокът от лука и чесъна се смесва с лютеницата, сиренето, навлажнения в зеленчуковата отвара хляб и се претриват през сито. Прибавят се горчицата, лимоновият сок, захарта, черният пипер и сол на вкус. Сместа се разбива с дървена лъжица 5 мин, а след това бавно се прибавя на струйка растителното масло.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ- 2 ЧАСТ

Сос по френски, застроен е яйце

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 1 тънък резен керевиз, 1 корен от магданоз, 30 г краве масло, 2 супени лъжици брашно, 2 чаени чаши силен бульон, 1 яйце, сол, лимонов сок
Лукът, керевизът и коренът от магданоз се почистват и се нарязват на ситно. Задушават се с щипка сол в маслото. Прибавя се брашното и се пържи до светложълто оцветяване. Сместа се разрежда с бульона (студен) и се вари 10 мин. Сосът се оттегля от огъня, застройва се с разбитото с няколко капки лимонов сок яйце и се прецежда, без да се претрива.

Сос с бяло вино

Продукти за 4 порции: 2 чаени чаши сос по испански (вж. рецептата), 1/2 чаена чаша бяло вино, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1 глава кромид лук, 2—3 скилидки чесън, 30 г краве масло, 1 чаена лъжичка ситно нарязан магданоз, сол
Лукът се нарязва на ситно и се запъри?ва в кравето масло, залива се с виното и се-вари, докато сместа остане наполовина. Добавят се сосът по испански, доматеният сок и счуканият със сол чесън. Сместа се вари още десетина минути, подправя се с магданоза и се оттегля от огъня.

Сос с червено вино

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша червено ароматно вино, 1 глава лук, 1 чаена чаша сос по испански (вж. рецептата), 1/2 чаена чаша сос от печено, щипка черен пипер, 1/2 дафинов лист, 1 супена лъжица мащерка, 5—6 филийки от варен говежди костен мозък, сок от лимон, сол
Виното се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се ситно нарязаният лук, черният пипер, дафиновият лист, мащерката и сосът по испански. Сместа се вари 15 мин. Пяната се отстранява и сосът се прецежда през тензух. Прибавят се сосът от печено, лимонов сок на вкус и филийките от говеждия костен мозък. Ако е необходимо, сосът се подправя със сол на вкус.


Лютив сос

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша бяло вино, 1 чаена чаша оцет, 1 глава кромид лук, естрагон и магданоз по 1 супена лъжица, 2 жълтъка, 30 г краве масло, 1 щипка черен пипер, лютив червен пипер на вкус, сол.
Виното и оцетът се смесват и се варят, докато останат наполовина. След като течността изстине, се прибавят ситно нарязаните лук, естрагон и магданоз, черният пипер, сол и жълтъците. Сместа се загрява на тих огън, като леко се разбива. Добавя се маслото и разбиването продължава, докато жълтъците се по-сгъстят. Сосът се прецежда през тензух и се подправя с лютивия червен пипер.


Топъл остър сос

Продукти за 4 порции: 1 ябълка, 2 моркова, 1 филия сух бял хляб без кората, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица лимонов сок, 4 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка захар, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена лъжичка коняк или ром, сол.
Морковите и ябълката се настъргват и се задушават до омек-ване с 1—2 супени лъжици гореща вода. Прибавят се хлебните трохи и сместта се претрива през сито. Към полученото пюре се добавят стритите бахар и черен пипер, горчицата, червеният пипер, доматеното пюре, оцетът, лимоновият сок и захарта и се разбъркват около 5 мин, като се добавя растителното масло на тънка струйка. Сосът се ароматизира с коняка или рома.

Топъл сос от пиперки по ориенталски

Продукти за 4 порции: 1/2 кг почистени зелени пиперки, 3—4 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици растително масло, 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка захар, сол, черен пипер
Нарязаните на едро пиперки и лук (кромид и чесън) се смилат, след което пюрето се задушава в растителното масло 15 мин. Прибавят се оцетът, захарта, сол и черен пипер и сосът се вари още 2—3 мин.

СОСОВЕ ЗА АЛАМИНУТИ

1.Сос по испански

Продукти за 4 порции: 30 г краве масло, 2 супени лъжици браш¬но, 3 чаени чаши силен бульон, 1 тънък резен сланина (около Юг), 1 морков, 1 малка глава лук, 1 супена лъжица доматено пюре, 3 супени лъжици червено вино, 1/2 дафинов лист, няколко зърна черен пипер, сол
Брашното се запържва в маслото до тъмножълто оцветява¬не. Разрежда се с 2 чаени чаши студен бульон и се вари на тих огън, като се разбърква с дървена лъжица. Сланината се нарязва на дребни парчета, запържва се и като се зачерви, към нея се добавят нарязаните на дребно морков и лук и подправ¬ките. Пържат се до леко зачервяване. Мазнината от пърженето се отцежда и се смесва с виното. Маслено-винената смес ври, докато остане наполовина, и към нея се прибавят сосът и зелен¬чуците. Сместа ври 1/2 ч на тих огън, като се отстранява пяната и се разбърква. Добавят се останалият бульон и доматеното пю¬ре, подправя се на вкус със сол и се прецежда през тензух. До изстиването му сосът се разбърква от време на време.

2.Доматен сос с гъби

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша сос от печено, 1 чаена чаша доматен сок, 1 чаена чаша бульон от гъби, 5—6 сварени гъби, черен пипер, сол
Сосът от печено се смесва с доматения сос и се вари, до¬като се изпари Г/З от обема. Прибавят се бульонът и дребно на¬рязаните гъби. Варенето продължава на тих огън още 20 мин. Готовият сос се подправя на вкус със сол и черен пипер.


3.Сос с шунка

Продукти за 4 порции: 1 чаена чаша сос от печено, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1/2 чаена чаша бульон от гъби, 1/2 чаена чаша силен говежди бульон, 1/2 чаена чаша бяло вино, по една филия шунка и варен пушен език (общо около 50 г), 5—6 гъби. 15 г краве масло, черен пипер, сол
Виното и бульонът от гъби се варят, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено, доматеният сок, говеж¬дият бульон и черен пипер. Сместа се вари на тих огън десети¬на минути. Прибавят се ситно нарязаните шунка и език и гъ¬бите, сотирани в маслото. Сосът се вари още 5 мин, подправя се със сол и се отстранява от огъня. Държи се захлупен с капак.
Морковите, лукът и стеблата от магданоз се нарязват и се задушават в растителното масло с щипка сол. Наливат се оцетът и бульонът. Сместа се вари, докато се изпари 1/3 от обема. При¬бавя се сосът и варенето продължава още 20 мин, когато се добавя скълцаният черен пипер. След 10 мин сосът се прецежда, като съставките леко се претриват. Сосът се подправя на вкус със сол и се вари още десетина минути, оттегля се от огъня и тогава се добавя маслото.


4.Сос по френски

Продукти за 4 порции: 6 едри узрели домата, 2 супени лъжици растително масло, 1 скилидка чесън, магданоз, черен пипер, сол, I щипка захар.
Доматите се измиват, обелват се, изважда се семенната част и се оставят да се отцедят. Нарязват се на ситно и се запърж-ват в растителното масло. Прибавя се скълцаният в сол чесън, черен пипер, захарта и магданоз. Сместа се вари на тих огън 30 мин.

5. C лук и горчица

Продукти за 4 порции: 3 глави лук, 30 г краве масло, 1 чаена чаша бяло вино, 1/2 чаена чаша сос от печено, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1 супена лъжица горчица, на върха на лъжичката захар, черен пипер, сол
Маслото се сгрява и в него се задушава дребно нарязаният лук до светложълто оцветяване. Залива се с виното и се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено, доматеният сок и черен пипер. Варенето продължава още 10 мин. Сосът се оттегля от огъня и се прецежда през гъсто сито. Под¬правя се на вкус със сол и му се прибавят захарта и горчица¬та, размита в малко сос.

6.Сос със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 2 средно големи моркова, 1 глава лук, стебла от магданоз от 1 китка, 1/2 чаена чаша оцет, 1 чаена чаша сос по испански (вж. рецептата), 1 чаена чаша бульон по избор, 10 зърна черен пипер, 30 г краве масло, 1 супена лъжица растително масло, сол

Морковите, лукът и стеблата от магданоз се нарязват и се задушават в растителното масло с щипка сол. Наливат се оцетът и бульонът. Сместа се вари, докато се изпари 1/3 от обема. При¬бавя се сосът и варенето продължава още 20 мин, когато се добавя скълцаният черен пипер. След 10 мин сосът се прецежда, като съставките леко се претриват. Сосът се подправя на вкус със сол и се вари още десетина минути, оттегля се от огъня и тогава се добавя маслото.


7.Сос със сметана

Продукти за 4 порции: 2 чаени чаши сос със зеленчуци (вж. гор¬ната рецепта), 4 супени лъжици сметана, 5—6 сварени гъби, белтък от 2 твърдо сварени яйца, сол
В кипящия сос със зеленчуци се добавят ситно нарязаните гъби и белтъци от яйцата, а след оттеглянето от огъня сосът се разбърква с добре разбитата сметана и се посолява.

8.Майонезен сос от варени жълтъци

Продукти за 4 порции: 2 жълтъка от твърдо сварени яйца, 1/2 чаена чаша растително масло, 1 чаена лъжичка горчица, лимо¬нов сок, 2 малки кисели краставички, 1 супена лъжица много ситно нарязан магданоз, сол
Твърдо сварените жълтъци се размачкват с дървена лъжица в сух съд. Прибавя се капка по капка растителното масло и се бърка непрекъснато в една и съща посока. Майонезата се под¬правя на вкус със сол и лимонов сок и се смесва с горчицата, нарязаните на дребни кубчета кисели краставички и магданоза.

9.Сос за колбаси

Продукти за 4 порции: 30 г краве масло, 2 глави лук, 1 чаена чаша сос от печено (или силен бульон), 4 чаена чаша бяло ви¬но, 1/2 чаена чаша доматен сок, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 кисели краставички, щипка сол
Ситно нарязаният лук се задушава в маслото до светложълто оцветяване. Прибавя се виното и се вари, докато се изпари 1/3 от обема. Прибавят се сосът от печено и доматеният сок. Варе¬нето продължава още 20—25 мин. Сосът се прецежда и се под¬правя на вкус със сол. Добавят се нарязаните на ивички и добре отцедени от сока краставички и горчицата.

вторник, 23 февруари 2010 г.

Вкусна салата от пилешко филе и орехи

Необходими продукти:

250 гр сварено пилешки филе
3 бр. сварени яйца
1 зелена салата
100 гр сурови нарязани орехи
сок от половин лимон
250 гр майонеза

Начин на приготвяне:

Месото, сварено в подсолена вода, се нарязва на кубчета.
Яйцата също се нарязват на парчета.Добавят се орехите.
Трите продукта се разбъркват.
В отделна купа се нарязва салатата и се добавят майонезата, разбита с лимонов сок и малко сол.

Всички продусти се смесват.Добър апетит!

понеделник, 22 февруари 2010 г.

Изкуството за бъдеш войн от К.Кастанеда

*

"Можеш да оцелееш единствено като воин по пътя на познанието. Защото изкуството на този воин е да изравни ужаса да си човек с чудото да си човек."
*

"Нищо няма да спечелиш, ако избързаш. Искаш ли да оцелееш, трябва да си кристално чист и до смърт сигурен в себе си"
*

"Войнът действа така сякаш знае какво прави, когато всъщност не знае нищо."
*

"В даден момент воинът е способен да прави много неща, които изобщо не е могъл да прави преди години. Самите тези неща не са се променили. Променила се е неговата представа за самият себе си."
*

"Ако воинът иска да успее в каквото и да било, успехът трябва да се постигне спокойно с много усилия, но без стрес или вманиячаване."
*

"Да бъдеш воин не е просто въпрос на желание. То е по-скоро непрестанна борба която продължава до сетният миг на животът ни. Никой не се е родил войн както никой не се е родил обикновен човек. Ние изграждаме от себе си едното или другото."
*

"Силата винаги предоставя един кубичен сантиметър шанс на война. Изкуството на война е в това да бъде гъвкав за да го улови."
*

"Личната сила е чувство. Нещо като чувство че си роден с късмет. Или може да се нарече нагласа. Личната сила е нещо, което човек придобива с цял един живот борба."
*

"Всеки човек може да вижда и все пак предпочитаме да не си спомняме това, което виждаме."
*

"За да следва пътят на знанието човек трябва да е с много богато въображение. По пътят на знанието нищо не е така ясно както бихме искали да бъде."
*

"Една от най-удивителните сили в живота на войните е страхът, защото ги подтиква да учат."
*

"Веднъж постигнем ли вътрешно мълчание всичко става възможно. Начинът да престанем да говорим на себе си е същият като начинът по който сме се научили да си говорим - ние сме били обучени принудително и категорично, затова точно така трябва да се отучим - принудително и категорично."

петък, 12 февруари 2010 г.

Салата от леща

Необходими продукти:

1 ч.ч. варена леща (зелена)
1 ч.ч. варена леща (оранжева)
1/2 ч.ч. целина, накълцана на ситно
1 ч.ч. варен на пара зелен фасул
1/4 ч.ч. накълцан магданоз
1 с.л.горчица
сол и пипер на вкус
лимонов сок
1/2 ч.ч. мазнина
италиански сос
1 зрял домат, нарязан на парченца
1/4 ч.чаша ситно нарязан лук
1 малка маруля, накъсана на парченца

Начин на приготвяне:

В купа за салата смесете двата вида леща, целината, зеления фасул и магданоза.
Смесете продуктите в купа.
Овкусете с подправките и добавете марулята.
Украсете с домата и лука.
Сервирайте с препечен хляб или франзела.

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Мариновано пилешко филе със сметана и топено сирене

Необходими продукти:

Пилешко филе
1 малка кофичка заквасена сметана
топено пушено сирене

за маринатата:соев сос, червен пипер,черен пипер, подправка за пиле, сол, горчица, бира, чесън, босилек


Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва на ивици и се маринова. Реди се в намазана тава.Залива се със сметаната, разредена с малко вода и се редят парчета топено сирене.
Пече се на 220 градуса около 40 минути.

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Ревюта на книги

"Силите на подсъзнанието" от Антъни Патерсън

Авторът казва:
"Вашето подсъзнание притежава разума, насъщен за решаването на всичките ви проблеми, за сбъдвнето на всичките ви мечти и стремежи."

И поднася достъпни техники за оползотворяване на безкрайните възможности на подсъзнанието.




"Промени мислите си, промени живота си" от Уейн Дайър

"Живей на бавни обороти"- така авторът интерпретира строфа номер 15 от "Дао дъ дзин" в своята книга.
Лао Дзъ се приема за автора на легендарната книга ог 5000 китайски йероглифа, съставен преди 2500 години.
В нея е учението Дао.
Във въпросната строфа 15 се чете:
"Но и най- мътната вода се избистря, остане ли неподвижна.И от тази непосвижност възниква животът."
Дайър прекарва година в изучаване на камара от преводите на "Дао дъ дзин" и написал есе върху всяка от 81-те й строфи.
В началонто им цитира преведената строфа.

Заглавията са негови: Живейте простосърдечно; Живейте, подръжавайки на океана;Живейте без изисквания; Живейте като водата;

Целта му е да докаже, че идеите на Дао осмислят живота и на човека от XXI век.


"Основни етапи на детството" от Франсоаз Долто
Сборникът съдържа неиздавани статии и интервюта за детската психология.
Прочутата психоаналитичка смята, че детската психотерапия е по- трудна, "защото детето трябва да бъде може би по- уважавано от възрастен, когато м се говори."

сряда, 3 февруари 2010 г.

Рецепти за баница

Вкусна баница
Добавено в Баница

Добави към моето меню

Вкусна баница
рецепта като рецепта за баница, но става много хубава и вкусна, има разлика само в това как редим корите

1 пакет кори за баница
250 гр краве сирене
100 гр извара
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко

за заливката
1 яйце
1 с.л. олио

* В голяма купа рзабийте яйцата.
* Добавете сиренето, като го натрошите, изварата и киселото мляко.
* Вземате тавата за печене на баница и я намежете с 1 с.л. олио
* Сложете първите 2 кори, така че тавата да е цялата покрита, а краищата на корите да покриват стените на тавата
* С всички останали кори, без последните 2 постъпете по следния начин:
* Взимате кората и я свивате на топка и я потапяте в сместа за плънката на баницата. Кората трябва хубаво да се напои със сирене и яйца, след което я поставяте в тавата.
* Правите така докато ви останат само 2 кори,с които покривате най-отгоре баницата
* Заливката се прави от 1 разбито яйце с 2 с.л. олио и хубаво се покрива с нея баницата
* Баницата се пече около 3о-35 мин на 200 градуса, или до готовност.
* Когато баницата се наръсва със студена вода и св връща за 2-3 мин във фурната.
* След което баницата се вади и се покрива с фолио и мека кърпа и се обръща, както е с тавата върху 3 купички.

Резулатат – имате много пухкава и вкусна баница! Опитайте да я приготвите по този начин.