Приготвяне на застройки и панировки.Съвети.
1.Застройка за супи - Разтопете лъжица и половина брашно в
лъжица разтопено масло или олио, залейте с 2 непълни чаши прясно мляко,
разбъркайте добре и изсипете в супата.
Застройка 2-ри вид - Застройте я с кисело мляко, разбито с
лимонов сок (или черен пипер) и копър.
2.Заливка за вегетарианска мусака - . кофичка кисело мляко, 2
лъжици брашно и малко сода за хляб.
Заливка за мусака 2-ри вид - 2 с.л. брашно, сол на вкус и 1 чаена
чаша прясно мляко.
3.Панировка:
Продукти: брашно, може да опитате с бяло и ръжено или
пълнозърнесто брашно, топло прясно мляко, бакпулвер, захар (ако е за
сладка панировка); зелени подправки – босилек, чубрица, копър, магданоз,
ким, сусам (ако е за солена панировка).
Приготвяне: прясното мляко се затопля и към него се прибавя
бакпулвера. Постепенно се сипва и брашното, като бъркато непрекъснато
до получаване на много гъста каша. Накрая добявяте и останалите
продукти, ситно нарязани. В получената каша потапяме кюфтенца или
парчета сирене, кашкавал, тофу, печени чушки, парчета банан или ябълка
и др.
Количеството на продуктите за панировката зависи от количеството
на това, което ще панирате.
Панировка друг вид – с нишесте;/ с галета;/ с нахутено брашно;
4..Крем за торти:
Продукти: 1 пакет нишесте, 1 л. прясно мляко, пудра захар на вкус,
200 гр. масло, ванилия по желание.
Приготвяне: От прясното мляко и нишестето се приготвя крем,
подсладен на вкус. Сваля се от котлона и периодично се бърка докато
изстине, за да не хване коричка отгоре.
Маслото се разбива на пяна, подслажда се с пудра захар на вкус и
се прибавя към изстиналия крем. (Ванилия по желание)
Разбърква се до хомогенна смес.
Крем за торти 2-ри вид:
Продукти: 1 ч.ч. пудра захар, изцедено кисело мляко или сметана
(без яйца), 1 ч.л. растителен желатин (може и без него).
Приготвяне: Кремът се приготвя, като се разбиват с миксер
сметаната или изцеденото мляко и захарта, а след това по желание се
добавя предварително накиснатият в студена вода растителен желатин и
се разбърква добре.
Крем за торти 3-ти вид:
За крема: пакет масло, 2 с.л. какао, 2 ч.л. пудра захар, . (по-
малко от половината) хляб, накиснат в студена вода и силно изстискан.
Приготвяне: Кремът се приготвя, като разбиваме захарта, маслото и
какаото на пяна. Прибавяме хляба и пак разбъркваме до пухкава,
еднородна смес.
5.Блат за торта:
1 каф.ч. захар, 2 каф.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода, 2 с.л. какао, 2
каф.ч. брашно, ванилия.
След изпичане, блатът се надупчва леко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар