понеделник, 11 януари 2010 г.

Здравословно хранене-I част

Няколко съвета във връзка с употребата на най- често използваните хранителни продукти, които са в помощ за постигане на по-здравословно хранене.
Без да съм вегетарианец, подкрепям съветите, които са в основата на този вид хранене.

1.Сол – предпочитайте нерафинирана/йодирана морска сол.
Можете да намалите употребата й като ползвате зеленчуков бульон, където има
смесица от сол и подправки /но в тези бульони има и стабилизатори и консерванти/.
Соевият сос е доста солен и може да го
ползвате за някои ястия или салати.

2.Захар – предпочитайте нерафинирана кафява захар, която не
деминерализира тялото ни. Ако сладкишът позволява, разбира се най-
добре е да подслаждате с натурални добавки като сушени плодове.

3.Оцет – предпочитайте ябълковия оцет, а за салати сок от лимон.

4.Олио – за салати най-доброто е зехтинът, в който за аромат можете
да накиснете някои билки. При готвене слънчогледово или друго
нерафинирано олио е достатъчно.



5.Заместете яйцата – за да избегнете проблема с холестерола,
както и многобройните болести на атеросклерозата, в повечето
рецепти за торти и сладкиши просто можете да не слагате
яйцата и ефектът ще е същият. Другият вариант е да сложите
заместител – половин банан, миксиран с малко мляко, е еквивалентът
на едно яйце. Бананът няма изобщо да се усети в готовия сладкиш.
Вместо яйце можете също да добавите в тестото малко повече
мляко.

6.Заместител на желатина – агар-агар.

7.Млякото – на пазара вече се намира и соево мляко (готово или
на прах). То е по-полезно. Може да го ползвате по желание за всяка
рецепта, в която е включена тази съставка. Има също така
овесено и оризово мляко.

8.Мазнини – предпочитайте нерафинираните мазнини, тъй като
зехтинът е по-скъп, ползвайте го за салати, а за готвене изберете
слънчогледово олио.
Ако купувате маргарин, гледайте добре съдържанието
да няма животински мазнини. Марката „Калиакра” например е изцяло на
растителна основа /въпреки, че аз лично маргарин не използвам под никаква форма/.

9.Застройка за супи - Разтопете лъжица и половина брашно в
лъжица разтопено масло или олио, залейте с 2 непълни чаши прясно мляко,
разбъркайте добре и изсипете в супата.

Застройка 2-ри вид - Застройте я с кисело мляко, разбито с
лимонов сок (или черен пипер) и копър.

10.Заливка за вегетарианска мусака - . кофичка кисело мляко, 2
лъжици брашно и малко сода за хляб.

Заливка за мусака 2-ри вид - 2 с.л. брашно, сол на вкус и 1 чаена
чаша прясно мляко.

11.Панировка:

Продукти: брашно, може да опитате с бяло и ръжено или
пълнозърнесто брашно, топло прясно мляко, бакпулвер, захар (ако е за
сладка панировка); зелени подправки – босилек, чубрица, копър, магданоз,
ким, сусам (ако е за солена панировка).

Приготвяне: прясното мляко се затопля и към него се прибавя
бакпулвера. Постепенно се сипва и брашното, като бъркато непрекъснато
до получаване на много гъста каша. Накрая добявяте и останалите
продукти, ситно нарязани. В получената каша потапяме кюфтенца или
парчета сирене, кашкавал, тофу, печени чушки, парчета банан или ябълка
и др.

Количеството на продуктите за панировката зависи от количеството
на това, което ще панирате.

Панировка друг вид – с нишесте;/ с галета;/ с нахутено брашно;

12.Крем за торти:

Продукти: 1 пакет нишесте, 1 л. прясно мляко, пудра захар на вкус,
200 гр. масло, ванилия по желание.

Приготвяне: От прясното мляко и нишестето се приготвя крем,
подсладен на вкус. Сваля се от котлона и периодично се бърка докато
изстине, за да не хване коричка отгоре.

Маслото се разбива на пяна, подслажда се с пудра захар на вкус и
се прибавя към изстиналия крем. (Ванилия по желание)

Разбърква се до хомогенна смес.

Крем за торти 2-ри вид:

Продукти: 1 ч.ч. пудра захар, изцедено кисело мляко или сметана
(без яйца), 1 ч.л. растителен желатин (може и без него).

Приготвяне: Кремът се приготвя, като се разбиват с миксер
сметаната или изцеденото мляко и захарта, а след това по желание се
добавя предварително накиснатият в студена вода растителен желатин и
се разбърква добре.

Крем за торти 3-ти вид:

За крема: пакет масло, 2 с.л. какао, 2 ч.л. пудра захар, . (по-
малко от половината) хляб, накиснат в студена вода и силно изстискан.

Приготвяне: Кремът се приготвя, като разбиваме захарта, маслото и
какаото на пяна. Прибавяме хляба и пак разбъркваме до пухкава,
еднородна смес.

13.Блат за торта:

1 каф.ч. захар, 2 каф.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода, 2 с.л. какао, 2
каф.ч. брашно, ванилия.

След изпичане, блатът се надупчва леко.

Няма коментари: