петък, 2 юли 2010 г.

Суровоядство

Рецепти със сурови храни

Ябълково ястие


Приготовление: нарязват се на малки парченца 1–3 ябълки, прибавят се, като се размесват, 1–2 лъжици предварително натопени овесени ядки, сок от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или гъсто мляко, мед или плодов сок.



Ястие от ябълки и орехи


Приготовление: разбъркват се 1–3 ябълки, нарязани на парченца, 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), сокът от 1/2 лимон, 1/2 лъжица ядки от орехи, бадеми или лешници и 1 лъжица каймак или мляко.



Ястие от ябълки и моркови


Приготовление: 1–3 ябълки се нарязват на малки парченца, прибавят се 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), 1–2 лъжици смлени бадеми, 1–2 лъжици настъргани моркови, сокът от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.



Ястие от сливи или други плодове


Приготовление: разбъркват се 200–300 г смачкани сливи, ягоди, малини, боровинки или други меки плодове, 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), сокът от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.



Ястие от круши или други плодове


Приготовление: разбъркват се 200–300 г на дребно настъргани круши, ябълки или други плодове с 1–2 лъжици предварително натопени овесени ядки, сок от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.



Ястие от овесени ядки и сухи сливи


Приготовление: взимат се 2 лъжици овесени ядки, предварително попарени, и 10 сухи сливи, натопени от вечерта, а на сутринта им се изваждат костилките и ситно се нарязват. Сливите могат да се заменят с ябълки, настъргани на ренде. След това се разбъркват, като се прибавят сокът от 1/2 лимон, 2 лъжици сладък каймак без захар и 1 лъжица млени бадеми.



Манастирска каша


Приготовление: 50 г овесени ядки се разбъркват с 50 г стъргани рошкови, 125 г смлени орехи и 250 г на дребно нарязани смокини; към тази смес може да се прибави и 1/8 л мляко.



Салата от моркови


Настъргват се морковите, след това им се слага малко чист зехтин, малко лимон и няколко маслини. Тази салата замества суровото ядене на морковите.



Салата от зелени пиперки и други зеленчуци


Приготовление: взимат се по равни части зелени пиперки, зелен кромид лук или зелен чесън, червени домати и магданоз, нарязват се на дребно, заливат се с чист зехтин и лимонов сок по вкус. Тази салата е много богата на витамини.

Източник

Няма коментари: