петък, 2 юли 2010 г.

Отстраняване на черни точки по лицето (въгарци, комедони)

Черните точки са разширени пори, изпълнени с мазнини, прах и нечистотии. Те са големи от иглен връх до главичка на топлийка. Обикновено се появяват по носа, по брадата и по другите части на лицето.

Като предпазно средство всред народа се използват вечерните бани на лицето с чай от лайка, измиването на лицето с гореща вода и серен сапун (или с бораксов разтвор – 2–3 чаени лъжички на чаша вода) или изтриването на лицето с лавандулов спирт или одеколон.
Лечението се провежда, както при лунички по лицето, със следните допълнения:

1. Всяка сутрин след сухия четков масаж лицето се измива със серен сапун или с бораксов разтвор, след което хубаво се наплисква със стайна вода, изтрива се и накрая се натърква с половин обелен лимон, завит в тънко и меко платно.

2. Вечер преди лягане се прави парна баня на главата най-добре с чай от лайка, последвана от коремен компрес с чай от трина, едновременно съчетан и с маска на лицето от хладък селски хлебен квас, забъркан с мляко – държат се цяла нощ.

Лятно време особено полезни са слънчевите бани със зелени листа (30–60 минути), последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или речна (морска) баня.
Механичното премахване на точките чрез изстискване не се препоръчва, защото разваля лицето и може да предизвика инфекция с лоши последици.

Лечението се повтаря до пълното изчезване на черните точки.


Източник

Няма коментари: