сряда, 7 юли 2010 г.

Спалнята. Какво ни гарантира спокоен сън

Няма съмнение, че спалнята е най-важната част от личното пространство. Само тук можете напълно да се отпуснете, да отдъхнете след тежкия ден, при това тук гости не влизат, освен ако не ги поканите! От какво има нужда това специално място във вашия дом?


Леглото

То е сърцето на всяка спалня. От качеството му зависи не само сънят ви, но и доброто настроение, и здравето. Изборът е богат - на ниски или високи крачета, на колелца, с неоново осветление и др.
Можете да си поръчате модел, какъвто вие искате и размери, които ви устройват.

Почитателите на кънтри стила може би ще предпочетат изработено от алуминий или ковано желязо с метални пръчки на гърба.
Любителите на разкоша пък биха могли да се спрат на мекия, удобен балдахин и да обзаведат стаята като покоите на турски султан.
Източният стил предлага ниска мебел - понякога дори само един голям и удобен матрак, сложен върху "голи дъски"!
А какво ще кажете за едно морско пътешествие, докато кротко се носите в облаците на съня? Купете си водно легло - меко, топло, удобно, приемащо формата на тялото ви. Съвременните водни легла съхраняват зададената им температура и затова организмът не изразходва енергия за стоплянето на чаршафите. Тялото се чувства отпуснато, кръвта циркулира свободно, а сънят е дълбок и спокоен. Ще изчезнат болките ви в гърба, безсънието, няма да ви се налага да ходите при терапевт и ортопед. Човек прекарва една трета от живота си в сън, защо тогава да не положи малко усилие, за да му е максимално комфортно?

Матракът е много важна част от леглото. Не е задължително да го купите в комплект. Лекарите препоръчват да се спи на ортопедични матраци - твърди, полутвърди или меки, но задължително многопластови.
Твърдите латексови матраци са пълни с натурална смола. Пружинно-латексовите са направени от пружини с различен диаметър за различните части на тялото, поради което служат и като добър масажьор. Ако ви мъчат болки в гърба или кръста, или пък прекарвате деня си седнали постоянно на стола пред компютъра, изберете матрак от кокосови влакна.

Ракла, скрин или вграден гардероб?


В нея от векове жените прибирали бельото, дрехите на семейството, одеалата и разни техни си дреболии. Днес тази мебел е просто акцент, моден аксесоар, който би придал на помещението уют и чар, особено ако е уникален екземпляр в стил Людовик XVI с дърворезба например. Съвременно решение за дрехите в спалнята са и вградените гардероби с плъзгащи се огледални врати - удобни и ергономични.

Светлина н цвят
Традиционни за тази част на дома са бялото и кремавото. Те действат успокояващо и приспивно. Бледозеленото е подходящ цвят срещу безсънието, а ако сте склонни към депресии, предпочетете прасковеното или бежавото.Лилавото е много аристократично и въздействащо, но то също е подходящо за спалното помещение /и не само там, тъй като това е любимият ми цвят/.

Светлината трябва да е приглушена, може и романтична. Разбира се, можете да добавите две малки, елегантни лампички за четене.


Малко фън шуи за дома

Източните мъдреци съветват да изберете за спалнята най-защитеното място в дома, така че, когато спите, да не се чувствате уязвими. Вратата трябва да е една, прозорецът да не е много голям.
Ако помещението е с остри ъгли, посмекчете ги с помощта на драпировка и огледала. Желателно е леглото да има крачета, а не да е опряно направо на земята. Не слагайте под него разни вещи и предмети, дръжте всичко в шкафовете. Специалистите по фън шуй съветват да не се купуват антикварни мебели, ако не знаете съдбата на предишните им собственици. Ако забележите, че имате проблем със съня, опитайте да смените посоката на леглото.
Можете да монтирате малко фонтанче или аквариум - психолозите твърдят, че водата успокоява и действа отпускащо. За да се скриете от външния свят, сложете щори в тон с кувертюрата на леглото.

Но все пак всичко е въпрос на вкус. Ако нещо друго ви допада повече- и в разположение, и цветово, предпочетете него. Личният избор и желание, според мен, е най-важният компонент във всяко начинание!

Няма коментари: