вторник, 6 април 2010 г.

Профилактика на сърдечно съдови заболявания

Препоръки за хранене с цел намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.


Увеличава се:

1.Консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 грама дневно);

2.Консумацията на пълнозърнест хляб и други зърнени храни, увеличаване консумацията на бобови храни;

3.Консумацията на ядки (специално орехи) и семена;

4.Употреба предимно на растителни масла, особено зехтин;

5.Регулярна консумация на риба, поне веднъж седмично;

Намалява се:

1.Консумацията на сол;

2.Консумацията на животински мазнини;

3.Избягване консумацията на твърди маргарини;

4.Храни, богати на холестерол (яйчен жълтък, рибен хайвер, животински мазнини, мозък, черен дроб);

5.Поддържане на нормално телесно тегло.

Няма коментари: