Препоръки за хранене с цел намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.
Увеличава се:
1.Консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 грама дневно);
2.Консумацията на пълнозърнест хляб и други зърнени храни, увеличаване консумацията на бобови храни;
3.Консумацията на ядки (специално орехи) и семена;
4.Употреба предимно на растителни масла, особено зехтин;
5.Регулярна консумация на риба, поне веднъж седмично;
Намалява се:
1.Консумацията на сол;
2.Консумацията на животински мазнини;
3.Избягване консумацията на твърди маргарини;
4.Храни, богати на холестерол (яйчен жълтък, рибен хайвер, животински мазнини, мозък, черен дроб);
5.Поддържане на нормално телесно тегло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар