събота, 26 септември 2009 г.

Жълт кантарион

Съставките на билката определят нейните разнообразни и много полезни свойства — противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.

Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокоя¬ващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.

Начин на употреба - Съществуват различни предписания за приготвяне на за¬парки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, при¬готвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 см3 вода. След като ври 10—15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 дено¬нощие. За лечение на язвената болест у нас се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие.

Няма коментари: