четвъртък, 24 септември 2009 г.

2 вида супа от риба филе

1.Супа от риба
Продукти:
500 г риба филе, 2—3 супени лъжици олио
1 глава лук, 4 домата, 1/2 лимон, 1/2 връзка магданоз
сол, черен пипер

В дълбока тенджера с 2 л гореща вода се слагат сол, олиото, нарязаният на ситно лук и обелените и нарязани домати. След като поври 15 мин, се прибавя нарязаната на парчета риба. Вари се на слаб огън до сваряване. Супата се подправя със сока от лимона и черен пипер. Наръсва се със ситно нарязания магданоз.



2.Супа с риба

Необходими продукти:

600 г рибно филе
2 глави лук, 3 с. л. растително масло, 2 с. л. доматено пюре
3—4 пресни или консервирани домата,
15—20 сварени или мариновани гъби
5 кисели краставички (корнишони), 1 дафинов лист,
1 лимон, сол .магданоз и копър


Начин на приготвяне:

Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимоновия сок и сол. Лукът се задушава в растителното масло, оцветява се с доматеното пюре и се задушава още 5 минути. Прибавят се рибата, нарязаните краставици и домати, гъбите и дафиновият лист. Заливат се с кипяща отвара или подсолена вода и се варят 15 минути. Боршът се опитва на вкус и се оттегля от огъня. При сервирането му всяка порция се наръсва с магданоз и копър. Към всяка порция се прибавя по 1 парче лимон без кората и семките.
Модификация.
1. Супата може да се приготви с пушена риба. Рибата се почиства и се разпределя на порции в чиниите. Залива се с горещия борш в момента на сервирането.
2. Доматите могат да бъдат заменени с картофи и няколко листа кисело зеле.

Няма коментари: