сряда, 4 февруари 2009 г.

7 практични съвети за практични покупки

Трудно ли устоявате на хранителните изкушения, когато пазарувате? Как е най - разумно да пазарувате и каква тактика да предприемете в магазина? Ето как:

1.Направете списък с най- необходимите за момента покупки. Не забравяйте да се придържате към него.

Листът ви помага да спестите време в безполезно лутане между щандовете, което пък от своя страна ви изкушава да купувате повече и да се презапасявате с ненужни за момента стоки.

2.Внимавайте с промоциите!

Ако все пак решите да купите на по- ниска цена, вогледнете срока на годност и помислете дали действително можете да употребите продукта в указания период.

3.Избягвайте влизането в магазина "между другото"!

Опитайте се да пазарувате два- три пъти в седмицата. Това със сигурност ще намали разходите ви, както ще спести и време.

4.По възможност пазарувайте, без да водите детето със себе си.

Сещате се защо, нали? От личен опит знам, че ако ако аз успея да устоя на всички изкушения в магазина, детето си е дете и няма как да стане.Още повече, ако има щандове с играчки, допълнителните разходи са в кърпа вързани.

5.Никога не влизайте в магазина гладни!

Ако при други обстоятелства успявам да се контролирам, на гладен стомах, поне досега, не съм успяла!

6.Пазарувате предимно по периферията на магазина.

Обикновено основните хранителни продукти са разположени именно там. Това са: плодове и зеленчуци, месо, птичи продукти и риба, млечни и зърнени продукти.

Ако пазарувате от вътрешните щандове, опитайте да ограничавате продуктите до артикули като ориз, макаронени изделия, зърнени закуски, подправки, замразени зеленчуци и др. подобни.

Не се лишавайте от сладките, които присъстват по щандовете, но поне ограничачавайте тяхната употреба. Имайте предвид, че замразените тестени изделия съдържат обилно количество излишни мазнини, за които може би не подозирате.

7.Четете етикетите върху стоките.

От тях получавате информация както за срока на годност, така и за съдържанието на дадения продукт.

Информация за хранителната стойност. Например количество калории, състав на база въглехидрати, протеини и др.

Списък на съставките, които са използвани в състава на продукта. Много често има и добавена рецепта, която може да се направи с дадената храна.

Категория, към която спада артикулът. Например дали е с ниско съдържание на мазнини /Low Fat/ или има повече фибри /High Fibre/ и т.н.

Няма коментари: