събота, 26 септември 2009 г.

Жълт кантарион

Съставките на билката определят нейните разнообразни и много полезни свойства — противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.

Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при изтощение след тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокоя¬ващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.

Начин на употреба - Съществуват различни предписания за приготвяне на за¬парки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, при¬готвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 см3 вода. След като ври 10—15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 дено¬нощие. За лечение на язвената болест у нас се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие.

четвъртък, 24 септември 2009 г.

2 вида супа от риба филе

1.Супа от риба
Продукти:
500 г риба филе, 2—3 супени лъжици олио
1 глава лук, 4 домата, 1/2 лимон, 1/2 връзка магданоз
сол, черен пипер

В дълбока тенджера с 2 л гореща вода се слагат сол, олиото, нарязаният на ситно лук и обелените и нарязани домати. След като поври 15 мин, се прибавя нарязаната на парчета риба. Вари се на слаб огън до сваряване. Супата се подправя със сока от лимона и черен пипер. Наръсва се със ситно нарязания магданоз.



2.Супа с риба

Необходими продукти:

600 г рибно филе
2 глави лук, 3 с. л. растително масло, 2 с. л. доматено пюре
3—4 пресни или консервирани домата,
15—20 сварени или мариновани гъби
5 кисели краставички (корнишони), 1 дафинов лист,
1 лимон, сол .магданоз и копър


Начин на приготвяне:

Рибата се нарязва на порции и се маринова в лимоновия сок и сол. Лукът се задушава в растителното масло, оцветява се с доматеното пюре и се задушава още 5 минути. Прибавят се рибата, нарязаните краставици и домати, гъбите и дафиновият лист. Заливат се с кипяща отвара или подсолена вода и се варят 15 минути. Боршът се опитва на вкус и се оттегля от огъня. При сервирането му всяка порция се наръсва с магданоз и копър. Към всяка порция се прибавя по 1 парче лимон без кората и семките.
Модификация.
1. Супата може да се приготви с пушена риба. Рибата се почиства и се разпределя на порции в чиниите. Залива се с горещия борш в момента на сервирането.
2. Доматите могат да бъдат заменени с картофи и няколко листа кисело зеле.

вторник, 15 септември 2009 г.

понеделник, 14 септември 2009 г.

Благотворно влияние на подправките върху организма


Храната е здраве.
Това означава, че не само използваните продукти, а и подправките, които придават специфичен вкус на храната, са от значение за човешкия организъм.
За подправките може да се говори много, но тук ще опиша някои конкретни свойства, които благоприятстват здравословното състояние и употребата в кулинарията.

1.Бахар.

Облекчава подуване на корема.
Широко се използва за мариноване на риба и говеждо месо. С него се подправят оризът,месните и рибни ястия.

2.Ванилия.
Засилва защитните сили на организма.
В кулинарията се използва за ароматизилане на повечето от сладкишите.

3.Джинджифил.

Затопля тялото и помага при настинка и гадене.
Характерен за азиатската кухня, както и за сладкиши.

4.Кардамон.

Подпомага изхвърлянето на отровите от организма. Премахва главоболието.
Сдъвчете една капсула, която след това изплювате.

Подправете пунш, тесто с мая, компоти и домашни сладка.

5.Кориандър.
Изпобзва се за укрепване на нервите, възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането.

Употребява се в приготвяне на шоколадов клем и сладки.

6.Карамфил.

Отлично обезболяващо, особено облекчава зъбобол, когато се дъвче бавно. Внимание- това не отменя посещението при зъболекар.
Ефектът може да се сравни с местна упойка.

С него се мариноват месо и риба, консервират се гъби и зеленчуци, а също се ароматизират компоти и различни видове меденки и сладки.

7.Канела.

При консумация от 1 гр на ден, ще понижим нивото на кръвната захар с около 20%.

Чудесен избор за ароматизиране на сладкиши и кремове.

петък, 4 септември 2009 г.

Свински шишчета

Необходими продукти:

500 г свински шол
2 глави лук
2 месести чушки
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на по-големи хапки, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Месото може да се маринова с горчица, соев сос и мед и да престои около два часа.

Нарязваме лука на широки полумесеци, а чушките на по-широки ленти. На дървен или метален шиш нанизваме: месо, лук, месо, чушка и повтаряме няколко пъти.

Печем на скара от всички страни. Сервираме ги топли, с гарнитура според сезона.

Вместо на скара, шишчетата могат да се приготвят и на тиган.

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Пурички с мармалад от шипки



Необходими продукти:

1ч.ч. олио или масло
1 ч.ч. плясно мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто
мармалад от шипки
4-5 суп. л. захар
1 ванилия
пудра захар

Начин на приготвяне:

От брашното, мазнината и млякото замесете тесто, разточете на кора, от която изрежете правоъгълници.

Намажете с тънък слой мармалад.

Увийте на пурички и изпечете в намаслена тавав умерена фурна.

Оваляйте, докато са горещи в пудра захар с ванилия.