четвъртък, 14 май 2009 г.

Съвети за приготвяне на десерти с желатин




Наскоро реших да направя торта, в която се използва желатин.
В началото подходих с голямо недоверие към този продукт,тъй като смятах, че подготвянето му е свързано с известна кулинарна техника за приготвяне на сладкиши. Но се оказа точно обратното.
Предполагам, че някои подбрани съвети ще бъдат полезни за повече кулинари, затова ви предлагам да прочетете няколко съвета и факти за желатина.


Какво представлява желатина?

2. Желатин е вид лепило от животински произход. Той се използва в готварството за желиране, фармацевтиката (разтворими капсули) и в други случаи като лепило.

Намира приложение и в приготвянето на грундове за рисуване с темперни и маслени бои, както и за лепене на дървесина.

В неразтворено състояние представлява фини гранулки. Разтваря се в топла вода.


Приложение в готварството.

Основен начин на приготвяне.

Желатинът се разтваря в студена вода - 1 кафена чашка вода на 10 г желатин.
Когато набъбне (прилича на грис халва) се разтваря на водна баня на слаб котлон /задължително!/ или желатинът се слага в купа с топла вода. Много трябва да се внимава да не кипне. Като се разтвори добре - стане на прозрачен сироп, се смесва със сока, с който ще желираш. За меко желе и кремове се използва 10 гр. желатин (1 пакетче) на 500гр. мляко, сок или каквото там желираш. За твърдо желе, като за торта примерно, се използва 10 гр. желатин за 300-350 гр.


За украса на торта с желе.

Има поне два начина.Първият е като се смесва приготвен желатин в малко захарен сироп или сок от компот и с него внимателно се обливат с лъжичка наредените плодове, така че да се покрият, но без да тече.

Вторият начин е да се сипе достатъчно течност, която да покрие наредените плодове и да образува равна повърхност.
Сместа с желатина се изсипва в купички, тортена форма, чаши и т.н. За по-бързо стягане може да се постави за кратко време във фризер, като се проверява с пръст дали е стегнала. Внимава се да не замръзне /плодовете почерняват, а желатинът може след размразяването да се разтече/.
Може да се желира на пластове - ред ягоди, който се залива със сироп на желатинова основа да ги покрие. Слага се да стегне. После процедурата се повтаря. При този начин трябва да се подгрява леко желиращата смес, за да не се стегне преди приготвянето.

По-бързият начин е да се изсипе цялата смес в тортената форма и се слага в хладилник за 2-3 часа.


Специални съвети.

1 Ако декорирате торта (намазана с крем) с пресни плодове, плодовете се намазват с разтворен желатин с помощта на четчица. Така свежестта на плодовете се запазва и стават с бляскава повърхност. Всичко изглежда много красиво.

2.При изваждането на желето от купичките за сервиране в десертна чинийка украсено със сметана,сладолед или нещо друго, купичката се поставя за кратко време в топла вода - желето се отпуска от затоплените стени и веднага се "отлепва".

Желатинът се комбинира много ефикасно с плодове, сметана, шоколад, кисело мляко, прясно мляко, компот и др.

3 коментара:

Unknown каза...

колко време трябва на течността да се желира? Чакам моето желе вече час, ако не и повече и си е ве така течно...

Unknown каза...

Слага се в хладилник за 2-3 часа.Ако има възможност може и за малко /15 мин./в камерата и след това в хладилник.

Unknown каза...

Аха, забелязах го... но мерси все пак :))