петък, 17 април 2009 г.

Какво знаем или не знаем за яйцето?





Наближава Великден. Неделима част от празничното настроение е също празничната трапеза, на която присъстват много варени яйца.
Това ме накара да потърся и прочета някои факти относно тази много вкусна и питателна храна.
При готвенето- твърдо свареното яйце винаги е по- трудно смилаемо от по- рохкото.

Ето някои от тях, които може би вече знаете? Но все пак...

1.Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал, а белтъчините - 0,060 гр, мазнини - 0,058 гр, въглехидрати - 0,003 гр.

2.Яйцето се състои от черупка, жълтък и белтък. Жълтъкът съставлява около 50% от общото тегло.

3.Черупката е обградена от надчерупкова и подчерупкова обвивка /белтъчна/. Първата защитава черупката от бързо изпарение на водата.

4.Белтъкът се състои от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества.

Мазнините в белтъка са основно полиненаситени, затова са и безвредни за организма. Това позволява по- голяма консумация на белтъци спрямо жълтъци.

5.Белтъкът на яйцето служи за защита на жълтъка и за допълнително хранене на зародиша

6.Белтъкът също има 3 основни части, подредени по следния начин по посока към ядрото - течен белтък, плътен белтък и отново течен белтък.

7.Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Той служи за храна на растящия зародиш. В жълтъчното кълбо, което е част от жълтъка, се намира зародиша. Задържа се в центъра на яйцето с помощта на 2 белтъчни връзки.
Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3, а белтъчините са около 15-16% /белтъчните вещества вителин и ливетин имат най-голямо хранително значение/.

8. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка има холестерин. Интересно е, че съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата.

Въпреки всички тези данни, химичният състав и съответно хранителна стойност на яйцата зависи много и се влияе от режима на хранене на птицата.

От какво се определя цветът на черупката? Той е пряко свързан с пигментите в храната,с която се храни животното.

Няма коментари: