вторник, 5 юли 2016 г.

Музиката и влиянието й върху детската психика

Влияние на музиката върху мозъка Музиката може да изостри умствените способности и е средство за облекчаване на стреса чрез увеличаване на освобождаването от тялото на ендорфини. Нови данни разкриват, че музиката произвежда мощни ефекти върху мозъка, насърчава развитието на познавателните способности, вербалните умения и емоционалната интелигентност. Музиката и когнитивното развитие Съществуват много доказателства, показващи връзка между музикалното обучение в детството и когнитивното развитие. Канадски изследователи измерили промените в мозъчните реакции по време на музикално обучение при деца на възраст от четири до шест години и открили, че тези, които взимат уроци по музика са имали значителни подобрения в IQ резултатите и специфични умения, като грамотност, визуална, вербална и математическа памет. Проучването заключва, че обучението по музика има дълбок и позитивен ефект върху мозъка за когнитивните функции. Музиката може да създаде по-добри читатели Според редица експерти по света музикалното обучение е пряко свързано със засилените вербални умения. В действителност, изследователите показват, че музикалното обучение може да бъде по-ефективно за развитието на вербалните функции от самото изучаване на фонетика. Реакциите на мозъка по време на изпълнение на музика подобряват същите комуникативни умения, необходими за говорене и четене. Музикантите например много често имат по-изострено зрение и по-чувствителна нервна система за обработка на звук, музика и говор, което означава, че музикалното обучение може да помогне на децата да развият умения, свързани с грамотността. Музиката и емоционалната интелигентност Може би най-същественият ефект на музиката върху мозъчната дейност е развитието на емоционалната интелигентност. Най-новите изследвания показват, че музикалното обучение подобрява способността на детето да изрази емоцията в звук. Музиката настройва възприемания от индивида емоционален пейзаж, който протича около него и му позволява по-голяма гъвкавост и опит при чисто човешките взаимоотношения. Музиката и езиковите умения Музиката също така помага за развитието на езиковите умения, според статия в Walden University, Минесота. Пеенето може да способства за това малките деца да подобрят своята лексика и произношение. Когато музиката се преподава в класната стая, тя помага на децата да придобият и полезни умения за слушане.

Пикантно пиле с кашу и сладък сос

Продукти за 4 порции: 600-700 гр пилешко филе,бял пипер, сос "Маги унисос", олио, 6-7 сухи люти чушки, 100-150 гр сурово кашу, 2 глави лук, 4 с.л. захар, магданоз за украса. Начин на приготвяне: Пилешкото филе де нарязва на хапки и се маринова в малко олио, бял пипер и сос "Маги унисос" за 30 минути. Кашуто се запържва 2-3мин. в уок тиган. Изважда се и в мазнината се запържват начупените чушки за 2-3 мин. Изваждат се и се слага филето. Пърже се до златисто и се изважда. В същата мазнина се запържва лука,захарта и малко "Маги унисос", докато омекне лукът. Кашуто, пилето и чушките се връщат отново в тигана. Ястието се изсипва в чиния и се украсява със стърчета магданоз. Приготвено по този начин, пилешкото филе има много интересен и добре балансиран, в същото време и разнообразен вкус.

Айоли сос

Продукти: 4 скилидки чесън 1 яйце 1 ч.л. горчица 1 ч.л. лимонов сок 300 мл слънчогледово олио сол пипер Начин на приготвяне: Скилидките чесън се нарязват на много ситно и в дълбок съд се разбъркват с яйцето, горчицата и лимоновият сок. Прибавя се олиото, солта и пиперът. Всичко се разбива добре с помощта на пасатор, койот се изтегля полека, за да може сосът да се сгъсти. Съвет: Задължително използвайте продълговат съд, малък по обем. В противен случай сосът няма да се сгъсти. Консумирайте със свежа салата и леко месо /свинско бон филе или пилешки гърди/