вторник, 30 август 2011 г.

Картофена козметика


Приложение на картофите в козметиката.

1.При варене на небелени картофи, може да се направи малка парна баня на лицето, преди да се започне основното почистване.Тази "картофена" баня действа добре при раздразнена и чувствителна кожа.

2. Не изхвърляйте водата, в която са варени кортофи. Натопете ръцете в тази отвара и кожата ще омекне.

3.Подпухналостта на лицето намалява с маска от марля, покрита със ситно нактърган суров картоф.След 30 минути този компрес се маха и кожата се обтрива с отвара от лайка. Процедурата се прави 2-3 пъти седмично.

4.При възпаление и лющене на кожата настърган суров картоф се смесва с пшеничено брашно в съотношение 1:1. Дебел слой от тази каша се нанася на лицето и отгоре се покрива със салфетка, напоена с картофен сок.
Маската се държи 20 минути, след което се измива с хладко мляко, смесено с вода в съотношение 1:1.

5.Много ефективни за предотвратяването на бръчки са сварените небелени млади картофи. Още горещи, те се размачкват заедно с две супени лъжици мляко и една чаена лъжица глицерин. Маската се нанася на лицето и се покрива с пергаментна хартия, за да се запази за по-дълго време топлината. След 15-20 минути маската се измива, кожата се натрива с отвара от липов цвят и се нанася хранителен крем.

6.При старееща кожа в топло картофено пюре се добавят един жълтък и лъжица мляко.Маската се нанася по лицето и шията. Измива се с отвара от мента и липов цвят в равни пропорции.

Няма коментари: