събота, 31 октомври 2009 г.

Рецепта за противогрипен чай

Подходящ е и за деца.
Смесват се равни части върбова кора, цветове от лайка и плодове от шипка. 1 чаена лъжица от сместа се залива с 1 чаена чаша вряла вода.
Запарва се 10 минути, прецежда се и се изпива на три пъти по 1/3 чаша 15 минути преди хранене.
Може да се пие както за профилактика, така и за лечение.

сряда, 14 октомври 2009 г.

При стомашни киселини

Препоръчва се употребата на пълномаслено мляко: то намалява стомашната секреция и снабдява организма с всички необходими аминокиселини в оптимално съотношение. Ако млякото не ви понася, добавете в него чай и го пийте след ядене. Подходящи са сметаната, изварата, варените, задушените и запечените зеленчуци, всички видове каши без пшеничните, макаронените изделия, лекото месо, рибата и птиците, сладките сортове ябълки, крушите, бананите.
Абсолютно забранени са силните и мазни бульони, суровите зеленчуци, маринованите продукти, пикантните мезета, тестените изделия, черният хляб, сладоледът, студените напитки, алкохолът и цигарите.
Напитки, неутрализиращи високата киселинност:
Смесват се равни части от цветове на лайка, липа, жълт кантарион и хилядолистник. 1 с.л. от получената смес се накисва в чайник с гореща вода (10-15 минути) и се приема между основните хранения 3 пъти дневно в продължение на един месец. Курсът на лечение може да се повтори след 4-6 седмици.
За намаляване на киселинността се възползвайте от жълтия кантарион, невена, копривата.
Приемайте 2-3 пъти дневно сок от картофи (по 1/2 чаша 30-40 минути преди ядене) или от моркови (1/2 чаша един час преди или 1,5 часа след хранене).

вторник, 6 октомври 2009 г.

Меден сладкиш с шоколадова глазура



Необходими продукти:

За блата:
1 ч.ч.кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/4 ч.ч. олио
1 ванилия
4 с.л. мед

За глазурата:
1ч.ч. захар
течен шоколад

Начин на приготвяне:


Преди да започнете да приготвяте блата,разтворете 1 ч.ч. захар във вода.Оставете да изстива.

Продуктите за блата се разбъркват много добре и се слагат в намаслена тава.
Запича се в предварително загрята фурна до зачервяване на около 180-200 градуса.

Изважда се от фурната и още топъл се залива с приготвена смес от захар и вода, която трябва да е хладка.

След като течността попие малко, се маже с шоколада.

Престоява в хладилник по възможност една нощ.