Необходими продукти: 250 гр калмари /туби/,8 рулца от раци/100 г/, 2 малки лефера/300 гр/, кефал или мерлуза, 4 с.л. зехтин, 1 к.ч. фиде, 2 скилидки чесън, 1 гл. лук, 200 г стерилизирани домати, по 2 щипки босилек, мащерка и риган, 1 ч.л. сол, лют пипер на вкус.
Начин на приготвяне:Калмарите се режат на шайби. Ако използвате бейби калмари, трябва да ги почистите така. Почистването отнема време и не винаги е много приятно, затова аз предпочитам да купувам калмари на туби. А и вкусът на двата вида не се различава много. Леферът се почиства, измива се и заедно с калмарите и обеления, разрязан на четири лук, се поставя в тензух, който се завързва така, че да се получи торбичка. Слага се в тенджера, залива се с 1,5 л студена, подсолена вода и се кипва. Котлонът се намалява и всичко се вари 15 минути. Чесънът се нарязва на филийки и се запържва за 20-30 секунди в зехтин. Добавят се пасираните домати. След като кипне, варенето продължава още 15 мин на тих огън. Леферът се изважда от тензуха, почиства се от кожата и костите и месото се накъсва на парченца. Слага се, заедно с подправките и фидето в тенджерата при доматите. Накрая се добавят рулцата от раци, нарязани на колелца и се вари още 4-5 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар