вторник, 26 май 2009 г.
Лападът - незаменим източник на витамини
По химичен състав лападът съдържа най-ценните съставки: витамини /А, В1, В2, ВЗ, В6, В9, С, Е, К/, белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, минерални соли на желязото, калия, калция, натрия, фосфора, ябълчна, оксалова и лимонена киселини.
Има различни видове, както диви, така и питомни сортове. Най - разпространените ядливи са "Обикновен", "Широколистен", "Лионски", "Майкопски" и др.
Затова е една от най- полезните храни за човешкия организъм. Консумирайте поне два пъти седмично.
Съвети за готвене с лапад:
Дори да го съхранявате след бланширане в камерата, той запазва ценните си свойства, тъй като единствено витамин С намалява съдържанието си след термична обработка. На основата на листния зеленчук могат да се приготвят много полезни ястия- например супи.
Традиционната лападена супа може да се разнообрази, като се добавят месо, картофи или друго по ваш избор.
Застройката може да се приготви вместо с кисело мляко, със сметана за по- мек вкус /тъй като лападът е достатъчно кисел/.
Лековити свойства:
Съдържащото се желязо прави листния зеленчук изключително подходящ при лекуване и профилактика на анемии.
Витамините от група В са необходими за правилното функциониране на нервната система, за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за спокоен сън.
Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва. В народната медицина се ползва като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб и жлъчката, затлъстяване.
Лападът понижава кръвното налягане, подобрява апетита и храносмилането.
Отвара от лапад помага при възпаления в устната кухина.
Отварата от лападови корени действа добре при колити. Не се препоръчва при хора имащи склонност към образуване на оксалатни камъни в организма.
За външно приложение: Счукани корени от лапад, поставени върху проблемното място лекуват обриви, лимфни отоци, циреи.
Етикети:
витамини от група В,
желязо,
лапад постни супи,
листни зеленчуци
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар