Продукти:
1 пакет бяло брашно
1 кубче мая
щипка сол
3 яйца
400мл хладка вода
1/2ч.л. захар
100г разтопено масло (олио)
Приготвяне:
Взема се дълбока широка купа и се пресява брашното през сито, над купата. В дълбока чаена чаша се слага кубчето мая, захарта и 100мл хладка вода. Оставя се за окoло 10- 20 минути. В купата с брашното се прави кладенече, където се слагат счупените две яйца и белтъка от третото яйце (жълтъка се отделя за намазване) . След като маята се е разтворила окончателно в чашата, се добавя при яйцата в кладенчето. Слага се солта, една супена лъжица олио и се започва да се меси тесто. Първоначално се събира малко по малко с пръсти за да стане на топка. След това се взема топката, изважда се от купата и се слага на масата да се меси. Отдолу се намазва леко с разтопено краве масло или олио, поръсва се с брашно и се измесва топката тесто. След готовност се слага отново в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя настрани да втаса за 30 минути. Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и отстрани се намазва с краве масло. От втасалото тесто се отделя средно голяма топка. Останалото, се измесва и се слага монета от един лев, увита в целофан или хартия, след което може вече да се разстели в тавата за печене. От откъснатата топка се оформят много малки топченца, които да имитират зърна грозде и се подреждат във формата на чепка отгоре върху разстланото тесто. Правят се тънки пръчки и се слагат над зрънцата грозде за да стане чепката истинска. От останоло тесто се оформя житен клас, като се правят малките зрънца и стеблото. След като са сложени важните символи може да се намаже питката със жълтъка, смесен с малко мляко или вода. Пече се в загрята фурна на 200 градуса най- напред отдолу за да се вдигне добре (15 минути) , след което се включва отгоре още 15- 20 минути. Внимава се да не се жарне. След като се опече питката се отчупва първия залък и се оставя пред иконата на св. Богородица. Най възрастния човек в семейството взема питката и дава на всеки да си отчупи парче. Който намери парата ще е носителя на финикийските знаци в дома. Не хубаво парата да се падне на външен човек. Поради тези причини на времето задължително на Бъдни вечер са се събирали само хора от семейството около трапезата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар