понеделник, 14 септември 2009 г.
Благотворно влияние на подправките върху организма
Храната е здраве.
Това означава, че не само използваните продукти, а и подправките, които придават специфичен вкус на храната, са от значение за човешкия организъм.
За подправките може да се говори много, но тук ще опиша някои конкретни свойства, които благоприятстват здравословното състояние и употребата в кулинарията.
1.Бахар.
Облекчава подуване на корема.
Широко се използва за мариноване на риба и говеждо месо. С него се подправят оризът,месните и рибни ястия.
2.Ванилия.
Засилва защитните сили на организма.
В кулинарията се използва за ароматизилане на повечето от сладкишите.
3.Джинджифил.
Затопля тялото и помага при настинка и гадене.
Характерен за азиатската кухня, както и за сладкиши.
4.Кардамон.
Подпомага изхвърлянето на отровите от организма. Премахва главоболието.
Сдъвчете една капсула, която след това изплювате.
Подправете пунш, тесто с мая, компоти и домашни сладка.
5.Кориандър.
Изпобзва се за укрепване на нервите, възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането.
Употребява се в приготвяне на шоколадов клем и сладки.
6.Карамфил.
Отлично обезболяващо, особено облекчава зъбобол, когато се дъвче бавно. Внимание- това не отменя посещението при зъболекар.
Ефектът може да се сравни с местна упойка.
С него се мариноват месо и риба, консервират се гъби и зеленчуци, а също се ароматизират компоти и различни видове меденки и сладки.
7.Канела.
При консумация от 1 гр на ден, ще понижим нивото на кръвната захар с около 20%.
Чудесен избор за ароматизиране на сладкиши и кремове.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар