понеделник, 14 септември 2009 г.

Благотворно влияние на подправките върху организма


Храната е здраве.
Това означава, че не само използваните продукти, а и подправките, които придават специфичен вкус на храната, са от значение за човешкия организъм.
За подправките може да се говори много, но тук ще опиша някои конкретни свойства, които благоприятстват здравословното състояние и употребата в кулинарията.

1.Бахар.

Облекчава подуване на корема.
Широко се използва за мариноване на риба и говеждо месо. С него се подправят оризът,месните и рибни ястия.

2.Ванилия.
Засилва защитните сили на организма.
В кулинарията се използва за ароматизилане на повечето от сладкишите.

3.Джинджифил.

Затопля тялото и помага при настинка и гадене.
Характерен за азиатската кухня, както и за сладкиши.

4.Кардамон.

Подпомага изхвърлянето на отровите от организма. Премахва главоболието.
Сдъвчете една капсула, която след това изплювате.

Подправете пунш, тесто с мая, компоти и домашни сладка.

5.Кориандър.
Изпобзва се за укрепване на нервите, възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането.

Употребява се в приготвяне на шоколадов клем и сладки.

6.Карамфил.

Отлично обезболяващо, особено облекчава зъбобол, когато се дъвче бавно. Внимание- това не отменя посещението при зъболекар.
Ефектът може да се сравни с местна упойка.

С него се мариноват месо и риба, консервират се гъби и зеленчуци, а също се ароматизират компоти и различни видове меденки и сладки.

7.Канела.

При консумация от 1 гр на ден, ще понижим нивото на кръвната захар с около 20%.

Чудесен избор за ароматизиране на сладкиши и кремове.

Няма коментари: