вторник, 16 юни 2009 г.
Леки и здравословни рецепти, подходящи за горещото лято
1.КАРТОФЕНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО
Необходими продукти:
картофи 0.500 кг (5-6 бр.),
растително масло 60 мл (1 кафена чашка),
лимон 1/2 бр.,
кисело мляко 1 чаена чаша,
магданоз 1/2 връзка,
млян черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Нарязват се на филийки и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се, поръсват се с черен пипер, растителното масло и изстискания от лимона сок и се заливат с киселото мляко, разбито заедно със ситно нарязания магданоз.
2.САЛАТА ОТ ГРАХ И КРАСТАВИЧКИ
Необходими продукти:
грах консерва 1/3 буркан,
кисели краставички 4-5 бр.,
растително масло 1 супена лъжица,
оцет 1 супена лъжица,
сварени яйца 2 бр.,
сол,
пресен магданоз или копър на вкус
Начин на приготвяне:
Краставичките се нарязват на кубчета и се смесват с граха. Сместа се опитва на сол и ако е необходимо, се посолява, полива се с растителното масло и оцета, поръсва се със ситно нарязания магданоз или копър и се разбърква.
Салатата се изсипва в широка чиния. Украсява се с кръгчета от твърдо сварените яйца.
Съвет: Ако тази салата се прави през зимата, пресните магданоз или копър могат да се заменят със сухи.
3.ПИЛЕШКО ФИЛЕ С КИСЕЛО МЛЯКО И ПУШЕНО СИРЕНЕ В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА
Необходими продукти:
1 кг пилешки гърди
кашкавал
няколко парчета пушено сирене
подправки-вегета, бял пипер и счукан кимион
2 супени лъжици зехтин /вода/
варени картофи или варен ориз за гарнитура
Начин на приготвяне:
Наливаме зехтина в тенджерата и нарязваме пилешкото филе на хапки. Една част от тях нареждаме на дъното.
Подправяме ги с подправките. Поръсваме с настърган кашкавал, а върху него нареждаме няколко парчета пушено сирене.
Покриваме със слой кисело мляко.
В същия ред повтаряме процедурата, колкото пъти е възможно и необходимо.
Затваряме йенската тенджера и я поставяме в загрята фурна на 250 градуса. Печем около час и половина.
Ястието се сервира с гарнитура от варени картофи или варен ориз.
p.s. Скоро ще публикувам и други летни рецепти.
Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар