четвъртък, 16 април 2009 г.
Великденско меню
Ето няколко рецепти за основно ястие с агнешко месо.Много подходящи за наближаващите празници Великден и Гергьовден.
Това са характерни български ястия, затова съм обозначила и техния регионален произход.
Добър апетит!
1.ГЕРГЬОВСКО АГНЕ ПО АТОЛОВСКИ
(Ямболско)
Необходими продукти:
агне 1бр.,
краве масло 125 г (1 пакетче),
пресен кромид лук 5-6 връзки,
червен пипер 30 г (2-3 супени лъжици),
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Агнето се почиства и измива, посолява се отвън и отвътре, намазва се с маслото и червения пипер и се пече в умерено гореща фурна, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос. Когато омекне месото, в тавичката се прибавят ситно нарязаният лук и малко вода. След това агнето се допича до готовност.
2.АГНЕШКО С ТИКВИЧКИ(Великотърновско)
Необходими продукти:
агнешко месо 750 г,
растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша),
лук 50 г (1 глава),
брашно 10 г (1 супена лъжица),
доматено пюре 20 г (1 супена лъжица),
тиквички 700 г,
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка),
кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша),
сол и копър.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и се запържва в по-голяма част от мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава лукът, нарязан на ситно, и брашното. Прибавят се доматеното пюре и червеният пипер. Месото се връща отново, залива се с топла вода и се оставя да ври. Когато месото поомекне, се прибавят тиквичките, нарязани на кубчета и задушени в останалата част от мазнината. Ястието се вари още 20-30 минути. Поднася се с кисело мляко и ситно нарязан копър.
3.ДРОБ-САРМА НА СКАРА ПО КРИЧИМСКИ
Необходими продукти:
агнешко було 1 бр., агнешки черен дроб 250 г, агнешки бъбречета 250 г, агнешки момици 250 г, агнешки далачета 250 г, джоджен 1/2 връзка, пресен кромид лук 1 връзка, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии, нарязани на кубчета, и ситно нарязаният кромид лук се посоляват и се поръсват със счукан черен пипер, след което се разбъркват добре, увиват се в булото и се пекат на скара до зачервяване.
4.ЗАДУШЕНО АГНЕШКО МЕСО(Пловдив)
Необходими продукти:
агнешко месо 750 г (за предпочитане е да бъде от плешката), магданоз с коренчетата 2 връзки, масло 100 г (1/2 чаена чаша), сол и червен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото се измива и се нарязва, като за кебап. Слага се в тенджера заедно с маслото, пипера, солта, коренчетата от магданоза, нарязани на кръгчета, и 2 супени лъжици вода. Захлупва се с капак и след като заври, се оставя да се задушава бавно на слаб огън. Когато месото е почти готово, се прибавят ситно нарязаните магданозови листа.
5.МЛЕЧЕН КЕБАП ПО КАСАПСКИ(Пловдивско)
Необходими продукти:
агнешко месо 750 г, агнешки дреболии 0.500 кг, краве масло 200 г (1 чаена чаша), пресен кромид лук 5 връзки, яйца 5 бр., прясно мляко 500 мл (2 и 1/2 чаени чаши), малки пиперки 2-3 бр., бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), джоджен, магданоз и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото и дреболиите се нарязват на парчета и към тях се прибавят дребно нарязаните лук, пиперки, магданоз и джоджен. Поръсват се с червения и черния пипер, заливат се с виното, посоляват се и се слагат в пръстен гювеч. След изпичането ястието се полива с разбитите в млякото яйца и отново се запича.
6.МЛЕЧНИК С АГНЕШКО МЕСО
(Пиринския край)
Необходими продукти:
агнешко месо 750 г, овче кисело мляко 2 кг, яйца 8 бр., масло 125 г (1 пакетче), сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото се измива, посолява се, слага се в тавичка, полива се с мазнината и се пече, като от време на време се сипва по малко вода. Когато месото е вече опечено, в ттавичката се изсипва млякото, разбито заедно с яйцата. След това ястието се запича в силна фурна.
7.САРМА-КЕБАП
(Пловдив)
Необходими продукти:
агнешко месо 0.500 кг, агнешки дреболии 0.500 кг, агнешко було 1 бр., пресен кромид лук 3 връзки, домати 200 г (3-4 бр.), джоджен 1 връзка, краве масло 50 г (5 супени лъжици), черен пипер няколко зърна, сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото и дреболиите се скълцват със сатър и се разбъркват със ситно нарязаните лук и джоджен, обелените и изстискани от сока домати, счукания черен пипер, мазнината и сол. Сместа се оставя да отлежо 5-6 часа, след което се разпределя в нарязаното на парчета було. Порциите се увиват отделно като сарми и се пекат на скара или в умерена фурна.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар