неделя, 10 април 2016 г.

Супа с тиквички и сирене

Продукти: 2 тиквички 2 с. л. брашно 2 с. л. краве масло 2 скилидки чесън /или един стрък пресен чесън/ 1 л вода 1/2 връзка копър Приготвяне: • Тиквичките се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. • Маслото се разтопява в тенджера и към него се прибавя брашното. • Запържва се до златисто, след се прибавят нарязаните тиквички. • Добавя се водата и се разбърква до като започне да кипи. • Оставя се на бавен огън да къкри до сваряването на тиквичките. • Готовата супа се поръсва със ситно нарязан копър и чесън. • По желание рецептата "Супа от тиквички със сирене" може да се застрои с яйце и кисело мляко. • Супата се сервира в купи, като се поръсва с настъргано сирене на едро ренде. • Супата може да се консумира както топла, така и студена.

Милинки със сирене с готово тесто

Продукти: пакет готово тесто 500 гр сирене 3 яйца олио краве масло Приготвяне: • В купа разбиваме трите яйца с вилица, натрошаваме сиренето и разбъркваме сместа. • След това вземаме тава и я намазваме с олио. • В малка купичка сипваме малко олио. • Започваме да оформяме милинките. • Откъсваме малка топчица от тестото, топваме я леко в олиото, разстиламе я в ръка и с лъжичка слагаме малко от плънката по средата. • Затваряме милинката, като гледаме да оформим малка топчица с плънката по средата. • Нареждаме в тавата, като започваме от ръба на тавата. • Когато наредим всички милинки в тавата (без разстояние между тях), покриваме с кърпа тавата и оставяме на топло да втасват половин – един час. • Ще разберем, че са втасали, когато се понадуят и залепнат плътно една за друга. • В тиган запържваме за съвсем кратко малко олио, лъжичка масло и малко сол. • Намазваме милинките с тази смес и ги слагаме в предварително загрята фурна на около 180 градуса. • Печем до зачервяване, около 30-40 минути. • Когато ги извадим от фурната ги обръщаме наопаки върху друга тава и покриваме с кърпа. • След 5-10 минути са готови. Поръсваме с пудра захар по желание.