вторник, 29 юли 2014 г.

Кладница на уок със сос от майонеза и кисело мляко

Кладницата е полезна и вкусна гъба. Гледа се на естествени растителни смеси (субстрати) или на дървени трупчета. Има голям и стабилен пазар в Европа, а все по-популярна става и в България. Невероятните й вкусови качества са безспорни, особено когато е отгледана добре, все още е прясна и вкусно сготвена. Гъбите кладница са предпочитани в кулинарията. Това се дължи на незаменимите им вкусови качества. Освен това термичната им обработка е бърза, под каквато и форма предпочетете да ги консумирате /печени, варени, задушени/. Преди рецептата, искам да представя малко информация за хранителното и здравословно предимство на кладницата.

Кладницата съдържа всички основни аминокиселини, както и витамини В1, В2 и Р. Съдържанието на протеини е високо. Гъбата е богата на мастни киселини и минерали.

Полезни свойства: Изследвания сочат, че кладницата има антитуморно действие. Тя понижава холестерола. В някои държави /Китай/, гъбата се дава за отпускане на ставите и мускулите, като спорофорите се приготвят на „прах, отпускащ сухожилията”, те са ефективни за при проблеми със сухожилията и кръвоносните съдове. Кладницата е отлично средство, спомагащо кръвотворенето, което се дължи на съдържащото се в кладницата желязо.

Необходими продукти: 300 гр кладница, сол, черен пипер, 2 скилидки чесън, около половин пакетче краве масло /50-60 г/, кисело мляко, майонеза.

Начин на приготвянe: Гъбите се задушават в масло и вода на уок тигана, като предварително са посолени и подправени с черен пипер. Задушават се, докато омекнат. Имайте предвид, че пънчетата остават малко по- жилави, дори при продължително задушаване. Затова, ако предпочитате, може да ги отрежете. Почти към края на термичната обработка се добавя и чесъна. Поднася се със сос от кисело мляко и майонеза. Сосът се слага около гъбите, а порцията може да се гарнира с маслини.

Поднася се с препечени филии.

понеделник, 28 юли 2014 г.

Ароматни свински хапки на фурна

Необходими продукти: 700 г свински шол,8 с.л. соев сос, сол и черен пипер на вкус,2 с.л. зехтин, 3 дафинови листа, 3 с.л. мед, 1 гл. лук.

Приготвяне: Месото се реже на малки хапки и се смесва с подправките. Оставя се около час да поемат ароматите. Всяка хапка се забожда на клечка за зъби и се поставя в намазнена тава или йенска форма на 180 градуса за 50 минути или 1 час.

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Как да изглеждаме самоуверени и позитивни

На всеки се случва понякога да изглежда неуверен, в лоша кондиция и да няма достатъчно вътрешна сила да изрази всички качества, които притежава. За да сведем до минимум тази вероятност, е необходимо да засилим вътрешния си енергиен потенциал. Така нашата енергия "ще извира" или поне ще бъде на ниво дори и в моменти, когато не сме концентрирани изцяло върху нея. Ето и няколко съвета от Пофина Вересюк- хореограф, танцьор и фитнес експерт. Вересюк казва, че начинът, по който се представяме пред другите, зависи до голяма степен от умението ни да се движим правилно и самоуверено, да пазим горда осанка и да се чувстваме силни и уверени в кожата си. „Всичко започва с усещането, с намерението, но иска и отдаденост и упражнения – казва тя. – Виждала съм как мои ученици се променят физически и емоционално с практиката.” Пофина споделя пет съвета, с които и вие ще можете да подобрите осанката и присъствието си. 1. Започнете деня така: легнете по гръб на пода. Поемете няколко пъти дълбоко и бавно дъх. Вдишвайте през носа, пълнете гърдите си с въздух и издишвайте през устата. После се претъркулете настрана, задръжте до пет и се претъркулете на другата страна. Не спирайте да дишате осъзнато. Повторете това няколко пъти. Изобщо не мислим как дишаме, защото го правим автоматично. Контролираното дишане обаче помага да постигнем правилна осанка, самочувствие и присъствие. Целта е съзнателно да дишате от диафрагмата. Това успокоява и ви помага да се центрирате. Упражнявайте се. С времето правилното дишане ще се превърне във втора природа. Местенето от една на друга страна ви кара съзнателно да чувствате тялото си и задава ритъм. 2. Седнете. Обръщайте глава леко от ляво надясно. Опънете рамене назад и надолу. Повторете няколко пъти. После вдигнете глава, седнете с много изправен гръб и отворете гръдния си кош към тавана. Погледнете надолу, свийте единия си крак, притиснете го към гърдите си и направете 3 кръга със стъпало. Повторете и с другия крак. Това упражнение загрява мускулите на гърба, прави ставите по-гъвкави и подпомага кръвообращението и гъвкавостта на гръбнака. Залог е за здрав гръб и правилна стойка. 3. Изправете се и опрете гръб в стената. Притиснете тялото си в нея последователно – първо главата, после раменете, ханша, коленете и петите. Трябва да бъдете изправени като струни. Притиснете се в стената за опора. После започнете да въртите раменете бавно – 3 пъти напред, 3 пъти назад. Съберете стъпала, сложете ръце на ханша и започнете да се повдигате на пръсти, без да отлепяте гръб от стената. Направете 4 серии с по 3 повторения на всичко. Тези бавни, целенасочени движения целят да накарат мозъка да запомни да поддържа тялото изправено и да издължава гърба така, че да изглеждаме по-високи. Важно е да правим това упражнение с постоянство. 4. Научете се да „откривате тялото си”. От изправена стойка наклонете глава напред към гърдите, оставете раменете си да паднат напред и позволете на гравитацията да ви дърпа надолу. После бавно се изправете, като започвате отдолу нагоре. Дишайте дълбоко, от диафрагмата, и усетете как стъпалата ви се вкопчват в пода. После направете няколко уверени стъпки напред. Повторете 3 пъти. „Наричаме това упражнение „Наблюдателят”, защото съчетава наблюдението с участието”, обяснява Пофина. „ Подобряването на стойката и самочувствието на тялото започва с това да разбираме стила на собственото си тяло, а после да го адаптираме към нуждите си. Открийте зоната си на комфорт. Установете личния си ритъм. Забавете темпото.” 5. Последният съвет е най-прост. Той цели да подобри умението ви да се наслаждавате на живота активно и като лидери, а не като последователи – това може дори да удължи годините ви! Съзнателно оставете тялото си гъвкаво и подвижно. Усетете силата и възможностите му. Редувайте сядане със ставане. Намирайте си причини да ставате от стола. Мислете за енергия, музика, танц. А сега танцувайте! Направете го! Съзнанието, че поемате инициативата, че действате, засилва самоувереността и личната ви марка, казва Пофина. Движете се! Правете го всеки ден. Останалите ще забележат разликата. източник

неделя, 20 юли 2014 г.

Арабска крем супа с червена леща

Необходими продукти: 1 пакет червена леща, 1 картоф, 1 морков, 1 глава лук, кардамон, 4 скилидки чесън,1 чаена лъжичка канела, кимион, къри, черен пипер, сол, зехтин За соса към супата: 1 домат, 1 малка глава лук, нарязана на ситно, 5-6 скилидки чесън на ситно, 1 люта чушка /или чили подправка/ на ситно, кимион, черен пипер, сол и една ч.ч. вода Начин на приготвяне: Всичко без подправките се запържва и се долива вряла вода. Добавят се подправките, като кардамонът, който е на зърна, се слага в запарка за чай или тензух, завързан с конец, за да се извади след това. Когато продуктите се сварят, се пасират. По желание се добавя сметана или гъсто кисело мляко. Ако имате склонност към образуване на стомашни киселини, до-добре избягвайте сметаната. Приготвяне на соса: Всичко се пържи /или задушава с вода/ в зехтин, добавя се водата и се оставя на бавен огън до получаване на хомогенен сос. 1-2 с.л. от него се добавят към всяка порция при сервиране. Супата може да се консумира с препечен хляб или крутони.

събота, 19 юли 2014 г.

Избери какъв да бъдеш

Тази статия е цитат от форума на www.beinsadouno.com. Поводът е искане на съвет по повод това "Какво искам от живота и коя съм аз". Това може да се приложи във всяка една област, свързана със себепознанието: Избери каква да бъдеш. От това се почва.Кажи си твърдо ,, Аз избирам да съм.....,, като избора трябва да бъде твоята ВЪРХОВНА ПРЕДСТАВА за теб самата. Не по-малко от това. ,,Живота е акт на само-сътворяване, пресътворяване на себе си наново в най-величествената проява на най-възвишеното прозрение, което някога си имал за това Кой Си Ти. Затова, когато ти се случи определено нещо, не се питай защо се случва то. Избери защо се случва. Реши защо се случва. Ако не можеш умишлено, съзнателно да избереш и решиш, измисли си го. Във всички случаи ти го правиш. Ти си измисляш, съчиняваш всички причини, основания да направиш нещо или защо нещата се случват по тоя начин. Обикновено правиш това несъзнателно. А сега реши и съчини, сътвори живота си съзнателно! Не търси смисъла на живота или пък на някое определено събитие, случка или обстоятелство. Придай му смисъл. После обяви и прогласи, изрази и изживей, изпълни и стани Оня, Който Избираш да Бъдеш във връзка с това. Ако притежаваш остра наблюдателност, ще забележиш, че продължаваш отново и отново да влизаш в едно и също положение или сред едни и същи обстоятелства в живота си, докато се пре-сътвориш наново. Когато се сблъскаш лице в лице с което и да би- ло преживяване в живота си, можеш да използваш една формула, един процес, чрез който би могъл да напреднеш по пътя си към майсторството. Просто заяви следното. 1. Нищо в моя свят не е реално, истинско. 2. Всяко нещо има смисъла, който аз му придавам. 3. Аз съм оня, който кажа, че съм, и преживяването ми е такова, каквото кажа, че е.,, Н.Д.Уолш

Предястие с бял сос с кашкавал

Напоследък съм на вълна вегетариански ястия. Ето и поредния вариант, който може да използвате както за предястие, така и като лека здравословна вечеря с няколко вида салата. Необходими продукти: 1/2 кг моркови, 2 с.л. брашно,1 ч. чаша прясно мляко, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол, галета. Приготвяне: Сварете почистените моркови. Пригответе белия сос по следния начин: запържете брашното в маслото, разредете с прясното мляко и вряла вода и сварете гъста каша, като я разбърквате често. Прибавете настъргания кашкавал, подправете със сол и смлян черен пипер. Нарежете морковите на колелца, сложете ги в тавичка, залейте ги със соса и поръсете отгоре с галета. Запечете ястието 15-20 минути в гореща фурна. Забележка: По желание може да добавите в соса и други подправки.

вторник, 15 юли 2014 г.

Картофени кюфтета

Необходими продукти: 6-7 варени картофа, 1 яйце, 150 г сирене, галета, черен пипер, къри Начин на приготвяне: Всичко се смесва и се добавя малко галета за стягане. Картофените кюфтета се овалват в галета и се пържат в сгорещена мазнина. Ако желаете, може да ги изпечете, като върху всяко кюфте слагат по малко масло отгоре. Като цяло печените кюфтета стават по-сухи. Поднасят се с кисело мляко или млечно- горчичен сос /кисело мляко, горчица и майонеза/. Може да се комбинират със спаначени кюфтета за разнообразие.

Кюфтета с лапад и картофи

Необходими продукти: Варени картофи и бланширан лапад в еднакво съотношение /около 5 по-големи картофа и 200-300 г лапад/, 100 г сирене,1 яйце, 100 г кашкавал, галета, черен пипер Приготвяне: Всички продукти се смесват. В сместа се слага и галета за стягане. Оформят се лападените кюфтета и се овалват в галета. Пържат се в загрято олио. Поднасят се с кисело мляко и чесън или сос на основата на кисело мляко. Много добре се съчетават, ако се поднесат с картофени кюфтета и препечен телешки салам на скара или препечени варени наденички на скара и лека зеленчукова салата.

понеделник, 14 юли 2014 г.

Домашна лимонада с мента и маточина

Рецептата е сходна с тази за обикновената лимонада, но добавянето на маточина в равни съотношения с ментата подсилва и допълва цитрусовия аромат. Необходими са 1 лимон и половина, мента-10 листа, маточина-10 листа, захар и минерална вода на вкус/обикновено 3-4 л. захар и 800-1000г минерална вода/. Сокът на 1 лимон се изцежда и се разбърква със захарта. Слага се в гарафа и се долива с минерална вода. Половинката лимон се реже заедно с кората на кубчета и се слага в гарафата. Листата на ментата и маточината се режат на ситно и също се поставят там. Добавят се бучки лед и лимонадата се изстудява.

Випасана

Твърди се, че с тази техника на медитация, Буда е постигнал просветление. Това е ултраортодоксална и много интензивна будистка техника на медитиране. Уводният курс по випасана продължава 10 дни, през които седиш 10 маса на ден и мълчиш за периоди от по 2-3 часа. Медитацията е в две части- фаза на седене и фаза на бавно ходене. Ако се усъвършенства, може да помогне да овладеем емоциите си и да правим разлика между чувства и емоции. Част от "Випасана for Dummies": - И научи толкова много от Випасаната? - Не знам, може да е от Випасаната, може да не е. Може да е било назряло в мен, готово за научаване, просто Випасаната ми даде необходимото време да извадя някои неща на повърхността. Едно от осъзнаванията ми през тези дни беше че абсолютно всичко, което се крие в същността ми може да бъде овладяно, научено и открито, стига да му отделиш необходимото време. - А време все не достига, като излезеш "навън" и те емнат събитията а? - Време винаги се намира, ако пожелаеш и спреш да се лигавиш и да шикалкавиш. Но 10-те интензивни дни "вътре" бяха чудни. Пак ще ги повторя. - Звучи страхотно. Искам и аз да отида. - М... споменах ли че имаше доста трудни моменти? - Не! Какви трудни моменти??? - Ами нали ти казах как разни неща изплуват на повърхността... не винаги са приятни, понякога необяснимо и уж безпричинно те помитат ужасни настроения... На осмия ден ме хванаха лудите, не можех да остана и минутка повече. Правех план как ще изляза по време на медитация, ще си грабна раницата и ще избягам през една дупка в оградата, която видях по време на разходка... - И какво стана? - Нищо. В духа на Випасана си казах, че това настроение ще отмине, а аз няма да реагирам. Изчаках и то отмина. Настроенията не значат нищо. Вече го разбирам и на теория и на практика. Радвам се че останах. - .............. още от Випасана for Dummies

неделя, 13 юли 2014 г.

Шоколадови кроасани с бутер тесто

Продукти: 1/2 пакет бутер тесто, течен шоколад /най-добре комбинация от бял и тъмен с вкус на лешник/, орехи, 1 банан, ванилия, пудра захар. Приготвяне: Бутер тестото се реже на квадрати. Всяко парче се маже с шоколад. Върху шоколада се поставят 2-3 кръгчета банан и малко нарязани орехи. Тестото се прегъва, като всеки от четирите ъгъла се обръща към средата на парчето. Всяка бутерка се набожда на няколко места с вилица. На дъното на тавата, в която ще се пекат, се поставя хартия за печене. Бутерките се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20 минути. Още топли, се посипват с ванилия и пудра захар. Вкусни са както топли, така и студени.

сряда, 9 юли 2014 г.

Салата с морски дарове

Необходими продукти: Шепа белени скариди няколко рачешки рулца няколко стръка магданоз 1 салата айсберг копър няколко скилидки чесън 1 лимон 2 варени яйца 3 с.л. кисело мляко 1 с.л. майонеза няколко стръка зелен лук сол, захар, черен пипер, 2 суп.л. олио

Приготвяне: Загрейте олиото и запържете нарязаните на ситно чесън, добавете скаридите и рулцата, а също и нарязания на ситно магданоз. Добавете половината сок от лимона, подправете на вкус и оставете на котлона за около 1 минута. Смесете нарязаните на ситно зелени подправки, добавете сол, захар и черен пипер на вкус, добавете майонезата и разбъркайте. Накъсайте айсберга, отгоре разпределете загретите скариди и рулца, залейте със соса и украсете със свареното яйце. Може да добавите и маслини. За повече пищност може да поднесете с чешки рулца и рулца от пушена сьомга, в която завиете извара, смесена с кисело мляко, майонеза,нарязана краставица и зелени подправки.